Milioni Amerikanaca slave “čoveka odgovornog za genocid”? Evo šta o Kristoferu Kolumbu misle Indijanci

indians
print screen

U vreme kada sve veći broj gradova u Americi praznuje Dan domicilnih naroda, starosedeocima, greškom nazvanim Indijancima, Dan Kristifora Kolumba budi složena osećanja. Jedan broj ljudi je poverovao u priču o tome da je čuveni moreplovac bio miroljubivog duha, ali slika o strašnim zlodelima posle otkrića Amerike, ne bledi ni danas.

 

U pohudu ka Indiji, Kolumbo se dokopao Bahama otkrivši domorce koje je doživeo kao divljake. Tada počinje eksploatacija starih naroda, ali prema istorijskim spisima desila su se i brojna zlodela – porobljavanje, sakaćenje, silovanje, namerno širenje zaraza…

Danas, potomci Indijanaca kada pomisle na Kolumba misle na: netačano dat naziv “Indijanci”; genocid koji su počinili evropski doseljenici; rasprostranjeno verovanje da je Kolumbo “otkrio Ameriku” (“iako je nemoguće otkriti nešto što uveliko postoji: narod  koji živi u blagostanju i gaji svoju kulturu i istorijsko nasleđe”)

U videu koji je objavio britanski Metro sagovornici otkrivaju delove nepravde nanete starim narodima Amerike i koja traje više od 500 godina: