DOKTOR ĐERLEK PORUČIO GRAĐANIMA: Evo kada bismo realno mogli da računamo na povratak u normalu

Uskoro možemo očekivati ukidanje svih mera?

Printscreen Youtube/RTS

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da brojke jesu dobre, ali poručuje građanima da izdrže još malo, da nema mesta opuštanju i da se pridržavaju mera, koje će verovatno ostati iste.

Mirsad Đerlek ističe da brojke jesu ohrabrujuće, ali i obavezujuće, pa nema mesta opuštanju.

Želim da poručim građanima Srbije da izdržimo još malo. Još dva do tri meseca i blizu smo cilja. Treba nam još opreza, epidemijske mere i masovna imunizacija – naglašava Đerlek.

Kaže da država koristi nekoliko modela promocije vakcinacije.

Postigli smo odlične rezultate. Posećujemo svaki grad, svako selo, dolazimo do svakog čoveka i razgovaramo. Dosta smo opustili građane i oslobodili ih bespotrebnog straha. Ovo što brojke padaju jeste rezultat vakcinacije – navodi Đerlek.

Ističe da, ipak, ima i nekoliko regiona u Srbiji gde je broj vakcinisanih mali.

Pre svega Tutun sa 6,9 odsto, Novi Pazar sa nekih 12,5 odsto. Tu su nam i Lajkovac, Ljig i Mionica, gde sam bio sa ministarkom Obradović pre dva, tri dana. Moramo što više razgovarati sa tim ljudima jer su puni dezinformacija – kaže Đerlek.

Uskoro dva miliona vakcinisanih prvom dozom

Đerlek navodi da je u Beogradu vakcinisano 5.500 studenata, a u Nišu oko 1.300.

Sve više je mladih koji su shvatili da korona može biti opasnost u smislu steriliteta, a da su milione vakcina primili ljudi u svetu i nije dokazano da deluje na reproduktivne organe – ističe Đerlek.

Podseća da je Svetska zdravstvena organizacija dala preporuku da se vakcinišu i trudnice koje spadaju u rizične grupe.

To su trudnice koje su u poodmaklim godinama, trudnice sa velikom telesnom težinom, trudnice koje boluju od šećerne bolesti i hipertenzije. Svetsko udruženje ginekologa i akušera je, takođe, dalo zeleno svetlo za rizične grupe – ističe Đerlek.

Kaže da će sredinom sledeće nedelje Srbija dostići i preći dva miliona punoletnih građana koji su vakcinisani prvom dozom.

Đerlek ističe da će o merama odlučivati struka, ali da će verovatno ostati iste.