DOKTOR KON O POPUŠTANJU MERA: Kada se očekuje povoljnija epidemiološka situacija?

Epidemijske brojke u Srbiji su ozbiljne, ali može da se vidi da je došlo do usporavanja broja novih slučaja koji se sada održava na visokom nivou, rekao je za RTS epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

printscreen/youtube.com/RTS Sajt - Zvanični kanal

Predrag Kon je, gostujući u Dnenviku RTS-a, naveo da očekuje da postojeće mere daju rezultat i kroz brojeve novozaraženih tokom sledeće nedelje.

– Nažalost, imaćemo smrtne slučajeve, jer oni dolaze dve do tri nedelje kasnije. Povećanje broja umrlih je, nažalost, očekivano – rekao je Kon.

Poručuje da je neophodno održati postojeće mere, i da se eventualno o nekim merama može raspravljati, ali da to trenutno nije realno.

– Nadam se da će u toku sledeće nedelje biti moguće početi razgovore – ukazao je Kon.

Na pitanje o navodima premijerke koja se nada da bi sledeće nedelje mere mogle da se popuste, Kon je rekao da je to perspektiva, ali da je pitanje kada je to realno.

– U situaciji sa ovakvim brojevima nije realno o tome pričati. Nadam se da će sledeće nedelje biti moguće – rekao je Kon.

Potrebno ubrzati imunizaciju

Govoreći o procesu vakcinacije, Predrag Kon je rekao da paralelno sa merama sprečavanja kontakata mora da se ubrza imunizacija.

Naglasio je da je broj imunih ljudi u Srbiji, kojima je prošlo dve nedelje od druge doze, više od 600.000.

Kako je rekao, to ističe jer to objašnjava zašto je bilo zaražavanja posle prve doze, a nekad i posle druge. Rekao je da će toga i dalje biti, ali u malom procentu.

Predrag Kon je poručio da će se efekat vakcinacije sigurno videti.

– Ovo je izbor, u ovom trenutku, da li hoćete da se zarazite, pod znacima navodnika jer niko neće, ili ćete da se vakcinišete – rekao je epidemiolog.

“Strah od vakcina nije racionalan” 

Dodaje da s onima koji su potpuno protiv vakcinacije ne bi trebalo ni razgovarati jer su uvereni u ono što pričaju, ali kaže da je njih jedan ili dva odsto.

Međutim, navodi da ima veliki broj neodlučnih i zaplašenih. Poručije da bi trebalo racionalizovati strah i objasniti da je strah od bolesti jedna stvar, a od vakcine druga.

– Od vakcine nije racionalan, jer je vakcina bezbedna, efikasna i efektivna – rekao je Kon.