DOKTOR KON ZAČUĐEN PONAŠANJEM U BAŠTAMA KAFIĆA: Narod koji ne poštuje mere ima samo jedan izlaz

Epidemiolog apelovao na građane da poštuju donete mere.

printscreen/Prva

Iako su ugostiteljski objekti otvorili svoje bašte, to ne znači da može da se između zalogaja i gutljaja kafe sedi bez maske. Ukoliko vas komunalna milicija zatekne da bez maske sedite u bašti kafića – ima svako pravo da vam napiše kaznu.

U vezi sa ovim se oglasio epidemiolog Predrag Kon koji je užasnut zbog toga što, kako kaže, niko ne poštuje propisane mere.

– Sto posto se ne poštuju mere u kafićima u baštama, odnosno, mera obaveznog nošenja maski u baštama. Tako piše u naredbi ministra zdravlja. Obavezno je nošenje maski u baštama na otvorenom osim u situacijama kada se pije piće i konzumira hrana. Svi se ponašaju potpuno slobodno, kao da su u zaštićenoj zoni, kao u bunkeru nekom, potpuno sakriveni od bilo kakvih mogućih nesreća – što je potpuno naopako – rekao je on gostujući u emisiji na televiziji “K1”, pa nastavio nervoznim tonom:

– Hoću da kažem da izgleda da mi kao nedisciplinovani narod, jedini nam je izlaz masovna vakcinacija. Sad je gotovo, vidi se da ništa nećemo da slušamo. I svi očekuju od Kriznog štaba da donose neke mere čarobnim štapićem koje će razrešiti situaciju – istakao je ljutito Kon.

On je napomenuo da misli na nepoštovanje mera u situacijama ugostiteljskih objekata i da ne generalizuje na sve. Nailazi završetak škole, mature, a dodaje i da predstoji period svadbi.

– Mi se ponašamo kao da se apsolutno ništa ne dešava. Mislite da ćemo na stadionu drugačije da se ponašamo? Muzičari nisu problem, epidemiološki, jer su na pet metara od stola ili imaju pleksiglas ispred sebe. Jedna je mogućnost da se testiraju oni koji dolaze na veselje, ili da budu vakcinisani, a oni koji nisu, moraju da koriste maske – rekao je Kon.