DOKTOR NESTOROVIĆ PONOVO ŠOKIRA: Njegova izjava o maskama zapalila društvene mreže

Iako svi svetski stručnjaci ističu da su maske jedini pouzdan način da se zaštitimo od zaraze korona virusom, dr Branimir Nestorović ima drugačije mišljenje.

printscreen/youtube.com/ TV HAPPY

Svuda oko nas su brojke alarmantne, i u Srbiji je primećen porast novozaraženih, a Krizni štab apeluje na pridržavanje mera prevencije, posebno ističe značaj nošenja maski. Doktor Branimir Nestorović, koji se pre otprilike dva meseca povukao iz javnosti, objavio je na svom Facebook profilu šokantan post.

Nestorović je, pozivajući se na istraživanje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji je nacionalni Institut za javno zdravlje SAD (pandan “Batuta” kod nas), obelodanio svoj stav da smatra kako je nošenje maski nepotrebno u suzbijanju širenja koronavirusa?!

– Naučnik iz CDC, maske ne deluju – napisao je kratko Nestorović uz objavu koji je podelio, a koja se odnosi na pomenuto istraživanje.

Naime, istraživanje CDC ukazuje na to da nošenje maski ni na koji način ne umanjuje šansu da se pojedinac zarazi koronom.

– Studija CDC, koja je anketirala simptomatske pacijente sa Kovidom-19, otkrila je da je 70,6% ispitanika izjavilo da “uvek” nosi masku, dok dodatnih 14,4% kaže da ‘često’ nosi masku. To znači da je ogromnih 85% zaraženih pacijenata prijavilo redovno nošenje maski! Samo 3,9% zaraženih reklo je da “nikada” ne nosi pokrivač za lice – navodi se u tekstu na koji se pozvao i sam dr Nestorović.

Zapravo, studija dovodi do saznanja da se desetine hiljada Amerikanaca svakodnevno zaražavaju koronom uprkos nošenju maski.

Ono što treba napomenuti jeste da je pomenuta studija u direktnoj suprotnosti sa tvrdnjama o maskama koje je izneo direktor CDC-a Robert Redfild, koji je na nedavnoj konferenciji tvrdio da je platnena maska sigurnija zaštita od korona virusa nego vakcina.