DOKTOR TIODOROVIĆ POTVRDIO CRNU PROGNOZU: Srbija se uspešno bori sa koronom, ali preti nam NOVA OPASNOST

Doktor Branislav Tiodorović je komentarisao najnoviji podatak da se indijska varijanta korona virusa nazvana "dupli mutant" pojavila u susednim zemljama.

printscreen

– Mogli smo očekivati, svakako će biti još zemalja koje će imati potvrdu indijskog soja. I mi smo na tom putu, nemoguće je da nećemo imati nekoga od naših građana jer smo otvorena zemlja. Prema tome, treba biti dodatno oprezan i jedino rešenje je ubrzana vakcinacija i da se mere ne popuštaju naglo, već postepeno. Situaciju treba pratiti svakodnevno i po tome usklađivati mere. Kod pojave engleskog soja, imali smo mnogih komentara pa se posle pokazalo suprotno. U svetu ima preko 92 mutacija koronavirusa. Treba shvatiti realnu situaciju i biti vrlo oprezan. Bilo kakva vrsta panike nam ne vredi u ovom slučaju. Vakcinacija dobrim delom štiti od svih mutacija ovog virusa – rekao je dr Tiodorović.

U Srbiji opada broj zaraženih, a povećava se broj vakcinisanih. Da li to znači da je koroni odzvonilo?

– Nemamo osnova da kažemo da je ova opasna bolest pobeđena. Imaćemo još problema sa njom, situacija je zadovoljavajuća sad, ali videćemo kad prođe leto. Treba se vakcinisati i čuvati od mogućih zaražavanja – navodi Tiodorović.

Mali procenat mladih ljudi se u Srbiji odlučilo na vakcinu.

– Treba nam dosta toga da steknemo kolektivni imunitet, ali mladi su počeli sve više da se odlučuju za vakcinaciju. Da bismo imali kolektivni imunitet, mere popustili treba nam najmanje od 60 – 70% vakcinisanih – objašnjava Tiodorović.