Ansambl „Aleksandrov” u svom obimnom repertoaru ima više od dve hiljade dela – narodne i vojne pesme i igre, pesme domaćih autora, duhovna muzika, klasična dela ruskih i stranih kompozitora.

 

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je danas da će ruski ansambl „Aleksandrov” u nedelju, 24. juna, nastupiti na platou ispred Hrama Svetog Save i istakao da je to još jedna potvrda prijateljstva srpskog i ruskog naroda.

Prvi put pod otvorenim nebom i jedinstvenom scenografijom, na platou ispred Hrama Svetog Save, nastupiće ansambl „Aleksandrov” u punom sastavu koji broji 105 članova. Takav nastup na otvorenom, koji će uključiti hor, orkestar i balet, kod nas nikada nije održan. Ovakav spektakl koji će ruski hor prirediti Beograđanima i gostima grada još jedna je potvrda prijateljstva dva naroda – rekao je Siniša Mali.

Gradonačelnik je istakao da je događaj otvoren za sve zainteresovane i pozvao građane da 24. juna u 20.30 časova dođu ispred Hrama Svetog Save i uživaju u jedinstvenom umetničkom događaju.

Siniša Mali je naveo da će najveći vojni ansambl Rusije 12. oktobra ove godine obeležiti 90 godina postojanja, tokom kojih je osvojio srca miliona ljudi i stekao poštovaoce širom sveta.

Koliko je poštovanje našeg naroda, države i grada prema „Aleksandrovu”, govori i to što jedan od parkova u centru Beograda, u kojem se nalazi spomenik caru Nikolaju II Romanovu, od prošle godine nosi ime po čuvenom ruskom ansamblu. Uvek kada „Aleksandrov” nastupa, bude se posebne emocije kod naših sugrađana jer je ovaj ansambl jedan od nastupa u našoj zemlji imao za vreme sankcija, a jedan odmah nakon bombardovanja 1999. godine – rekao je gradonačelnik.

„Aleksandrov” je 1937. godine dobio diplomu Međunarodne izložbe u Parizu gran-pri, 1964. godine nagradu „Zlatni diskovi” za rekordne tiraže gramofonskih ploča francuske firme „Šar di Mond”, 1974. godine holandski N.O.S. i 1961. godine „Zlatni diskbol” od Francuske akademije za najbolju ploču godine.

Ansambl „Aleksandrov” je čudesan spoj različitih žanrova i stilova u umetnosti. Hor ansambla je priznat kao jedan od najboljih muških horova sveta. Plesna grupa sa svojim energičnim numerama na sceni, sa ponosom održava visok nivo koreografske umetnosti koju je stekao „Aleksandrov”. Uspesi hora, njegovih solista i plesne grupe umnogome zavise od prilagodljivog i skladnog zvuka orkestra, koji je jedinstven po svom sastavu.loading...