DOMAĆI STRUČNJAK ZA ENERGETIKU: “Lako je u proleće pričati da vam ne treba gas”

Alarm u Evropi zbog obustave isporuke ruskog gasa Poljskoj i Bugarskoj. Zapad ovu odluku Kremlja smatra ucenom, a Rusija najjačim oružjem u odgovoru na sankcije. Bugari kažu da Srbija nema razloga za brigu, jer neće obustaviti tranzit gasa u druge zemlje.

Pixabay.com

Jelica Putniković u „Uranku“ na televiziji K1 kazala je da Putin računa da Evropa neće odustati od ruskog gasa.

– Zbog sankcija pojedinim ruskim bankama pala je vrednost rublje, pa su Rusi tražili da se plaćanje gasa obavlja u rubljama. Deset evropskih kompanija otvorilo je račune u ruskim bankama, to je juče objavio Blumberg. Oni uplaćuju evre koji se potom konvertuju u rublje i to plaćanje nije mnogo skuplje. Time su, da tako kažem, ispunili Putinov nalog. Vrednost rublje je skočila i Rusija je uspela da spreči bankrot – kazala je Jelica Putniković u „Uranku“.

– Evropa zavisi od ruskog gasa, kao što i Rusija zavisi od Evrope kao kupca. Rusija je isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj obustavila iz političkih razloga. Rusija je počela da gradi nove terminale za gas i prodavaće ga nekom drugom, Aziji prevashodno, a i u Južnoj Americi postoji velika potreba za prirodnim gasom. Rusija će gas isporučivati Kini i Indiji, čak možda i po nižim cenama. Indija i naftu kupuje od Rusa po nižim cenama.

Prema njenim rečima, neke evropske zemlje brzopleto su dale najavu da će prestati da kupuju ruski gas.

– Brzopleto je bilo reći da će to uraditi do kraja godine. Austrija je još pre nekoliko godina počela s ekološkim merama da bi sprečila zagađenje i oni pokušavaju da izbace fosilna goriva. Sada su samo sve to ubrzali i to je dobra mera sa stanovišta zaštite životne sredine, ali pitanje je koliko će to moći brzo da urade i čime će zameniti gas. Evropa je promenila svoj klimatski plan. Govorilo se neće nuklearke i prirodni gas, ali ne može preko noći da odustane od ruskog gasa. Evropa mora da napuni skladišta da bi bila spremna za novu grejnu sezonu. Gas je bitan za celokupnu privredu koja je već ugrožena inflacijom, i nemoguće ostaviti je i bez glavnog energenta.

Jelica Putniković na K1 televiziji istakla je da je Evropa jedinstvena samo na rečima.

– Evropa je u velikoj finansijskoj krizi, inflacija je počela još prošle godine. Teško da će se ulagati milioni evra u izgradnju gasovoda. Kada se rat završi, a mora jednom da se završi, ruski gas će opet biti najjeftiniji. Gas teče kroz Ukrajinu sve vreme. Poljska tvrdi da je napunila skladišta gasom na svojoj teritoriji. Bugarska ima dugoročne ugovore o tranzitu i ubiraju prihode od toga. Takođe, teško da Bugarska može bez ruskog gasa i mislim da će da popuste i da će se ipak dogovoriti. Amerika ima veliki uticaj na bugarske političare, ali ako Bugari ostanu bez grejanja, smrzavaće se na zimu. Lako je u proleće pričati da im ne treba gas.

Srbija

Prema rečima Jelice Putniković u „Uranku“ na televiziji K1 ovog jutra, u skladištu Banatski dvor trenutno imamo rezerve za 21 dan i potrebno ga je napuniti.

– Osim toga, moramo i proširiti kapacitete za skladištenje. Treba što pre početi sa izgradnjom novih gasnih skladišta. Imamo i gasovod kod Horgoša kojim gas može da stiže preko Mađarske. Preko tog gasovoda možemo da kupimo gas iz bilo kog dela Evrope, ali postoji opasnost da on bude mnogo skuplji. Do kraja maja očekuje se potpisivanje dugoročnog ugovora za narednih deset godina sa Gaspromom. Ako Bugarska zaustavi tranzit, tražićemo da nas Gasprom snabdeva tim pravcem iz Mađarske. Videćemo koja će cena biti, ali verujem da će taj dogovor biti sklopljen, nema razloga da se to ne desi – kazala je Putniković.

– Bugari imaju ekonomski interes da ne zaustave tranzit gasa. Mazut bi trebalo da nam bude ona krajnja alternativa, jer veoma zagađuje životnu sredinu, a i u Evropi se nigde ne proizvodi.

Jelica Putniković istakla je i da Srbija već gradi gasovod prema Bugarskoj koji treba da nas spoji sa Grčkom.

– Sada će se sigurno ubrzati ta procedura, jer i Grčka kupuje ruski gas i onda bismo imali mogućnost da se snabdevamo gasom koji stiže do grčke luke iz Azerbejdžana i drugih zemalja. Za očekivati je da Azerbejdžan poveća kapacitet i da transport teče kroz Tursku nadalje u Evropu. Da bismo se povezali sa Grčkom potrebno je da Bugari završe svoj deo gasne konekcije s kojom kasne dve godine. Imamo mogućnost da se napravi gasovod i prema Rumuniji kojim bi stizale količine gasa iz te zemlje, jer oni imaju neka nalazišta u Crnom moru. Problem je, međutim u tome što taj gas mora da se prečišćava da bi mogao da se troši. Zbog svega toga, najbolja alternativa za Srbiju je gasovod iz Mađarske.