Petorica Srba su osuđena za krivično delo teške telesne povrede, a ne za teško ubistvo kako je to tvrdilo tužilaštvo tokom postupka.

Najvišu kaznu dobio je Dušan Ranković od 10 godina zatvora, Miloš Ilić, Stefan Stojanović i Nemanja Ristić dobili su po devet godina zatvora, kao mlađi punoletnici, dok je Miloš Senić dobio pet godina zatvora.

Amir Omardžić, engleski državljanin bosanskog porekla, osuđen je na 15 godina zatvora.

Na ovu presudu postoji pravo žalbe u roku od dva meseca, na koju mogu da se žale i osuđeni i grčko tužilaštvo.

Jedan od branilaca naših mladića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović rekla je Tanjugu da je zadovoljna ovom presudom i ocenom suda da nije reč o ubistvu, kao što je od početka i tvrdila.

Pojasnila je da prema grčkim zakonima osuđenici mogu da budu pušteni na uslovni otpust posle jedne trećine izdržane kazne.

Takođe, kada su u pitanju mlađi punoletnici, njima se jedan dan pritvora računa kao dva dana, a pritvor se uručunava u zatvorsku kaznu.

Ovih pet srpskih mladića su u pritvoru od hapšenja nakon incidenta u julu prošle godine.

Ranije danas dvojica mladića iz Srbije Nenad Jovanović i Siniša Petrović, koji su se branili sa slobode i terete se za učestvovanje u tuči u kojoj je ubijen američki student na Zakintosu, oslobođeni su optužbe.

Odlukom suda oslobođen je i barmen Jorgos Skijadopulos, koji se posle izmena optužnice nije više teretio za ubistvo, već za tuču.

Tok suđenja 

Bakari Henderson ubijen je na ostrvu Zakintos u noći između 7. i 8. jula 2017. godine u klubu “Bar kod”, u mestu Laganas.

Suđenje sedmorici srpskih državljana okrivljenih za ubistvo američkog turiste Bakarija Hendersona (23) na grčkom ostrvu Zakintos počelo je u julu prošle godine. Branioci optuženih dali su završne reči 12. novembra.

Odbrana je tvrdila da Hendersonu niko od mladića iz Srbije nije naneo povredu koja je dovela ili uticala na smrtni ishod.

U završnoj reči, grčki branilac optuženih mladića iz Srbije je poručio da je svima žao što je život mladog Amerikanca ugašen, ali da nisu u bolju situaciju dovedeni ni optuženi mladići…

– Na njegov život niste mogli da utičete, ali na njihove možete. Zato vas molim da razmislite bez pritiska jer vi predstavljate grčku državu – rekao advokat iz Grčke obraćajući se sudu.

Takođe, odbrana je tvrdila da do svađe i tuče nije došlo zbog selfija sa konobaricom, kako su prenosili mediji u Grčkoj i SAD.

Optužnicom im se na teret stavljalo teško ubistvo, za koje je prema grčkim zakonima zaprećena kazna doživotnog zatvora, koji, međutim, ne može da se izrekne mlađim punoletnim licima – u ovom slučaju to je nekoliko Srba.loading...