UPOZNAJTE BEOGRADSKI MENHETN: Ovaj kutak sačuvao je nešto najvrednije od prestonice (FOTO)

Dorćol
Dnevno.rs/Petar Marković

Beograd krije mnoštvo zanimljivih kutaka, koje možete da otkrijete ako pešaka krenete da istražujete njegove ulice i skrenete sa uobičajene rute. Dovoljno je samo da krenete od Trga republike i Studentskog trga ka Dunavu i nađete se lice u lice sa najstarijom gradskom četvrti.

 

Dorćol u srcima Beograđana ima posebno mesto, a ne postoji osoba koja nije poželela da živi u nekoj dorćolskoj ulici. Međutim, i oni koji dođu sa namerom da istraže i upoznaju Beograd, oduševe se ovim delom grada.

Uske, predivne ulice, iznad kojih se izdižu neke od najstarijih građevina u gradu sa prelepom arhitekturom, opasane drvećem kroz koje se probijaju zraci sunca, daju ovoj četvrti poseban šarm.

 

Dok šetate Dorćolom, pogled vam luta i istražuje lepotu gradske četvrti, koju često nazivaju i Menhetnom Beograda.

 

Zgrade krase murali posvećeni najpoznaijim Beograđanima, glumcima, umetnicima…

 

Nezaobilazan deo su i grafiti, kojima su pojedinci hteli da skrenu pažnju na neki deo života ili društvenog problema.

 

Ukoliko uspete da odvojite pogled od zemlje i pogledate u nebo, videćete da ste okruženi divnim zgradama, čija arhitektura dugi niz godina krasi ovu gradsku četvrt.

 

Veliki broj kafića kojih bar u prestonici ima na skoro svakom koraku ipak je najlepši u ovom, starom delu Beograda. Tako im ima zavučenih u uskim prolazima ili u poznatim ulicama ovog dela grada.

Dok jedni tvrde da im se naselje ne dopada i da nikada ne bi mogli da žive tu, drugi nikada ne bi otišli odatle. Promenio se Dorćol, mnogo, naročito poslednjih 50 godina. Ipak, sve te nove zgrade, neboderi i moderna zdanja nisu uspeli da uguše njegovu otmenost, savršenu “sporoću” i “lenjost” preko dana, a opet uvek mesto koje je u središtu svih zbivanja, mesto u kome se svakodnevno održavaju brojna dešavanja. Deo grada koji zaista živi 24/7, jer ima bogate sadržaje za svačije želje i potrebe.

Vole ga jer su peške na Trgu Republike za 10-15 minuta, a opet dovoljno daleko od jezgra vreve i buke… Vole ga jer je je jedan od malobrojnih delova Beograda koji je SAČUVAO DUŠU u ovim ludim vremenima. A duša grada je zapravo, najvrednija. Duša Beograd i njegove žitelje čini posebnim i prepoznatljivim.

 

[!poll id=”75″]

Nadamo se da smo uspeli da vam dočaramo deo atmosfere iz najstarijeg dela grada, a ukoliko znate još neki skriveni kutak, pišite nam u komentarima i mi ćemo posetiti svaki deo naše prestonice.

Dopala Vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u “Beograd bez maske” i Vaša dnevna doza prestoničkih priča stiže!