DOŠAO JE KRAJ ogromnim telefonskim računima: Evropska unija UKINULA roming!

telefoniranje
pixabay.com

Od danas građani Evropske unije neće imati dodatne troškove zbog korišćenja mobilnih telefona kada otputuju u inostranstvo. Zakon o ukidanju rominga stupio je na snagu.

 

Prema novim pravilima zakona, građani koji putuju po teritoriji EU moći će da pozovu, pošalju SMS poruke i surfuju internetom na mobilnim uređajima po istoj ceni koju plaćaju kod kuće.

Evropska komisija je saopštila da je “kraj” rominga jedan od najvećih uspeha EU. Navodi se da je bilo potrebno 10 godina da se popravi ova “marketinška greška”, piše Bi-Bi-Si.

Britanska potrošačka grupa, međutim, upozorava korisnike telefona na moguće “neočekivane troškove”.

Naime, navodi se da će preko naknada za prenos podataka korisnici ipak imati neke troškove.

Pored toga, različiti provajderi uključuju različite zemlje u svoje roming teritorije. Zato se preporučuje da se korisnici informišu o detaljima.

Loren, studentkinja Univerziteta u Glazgovu koja putuje ovog leta u Amsterdam, kaže da ju je do sada kontaktiranje sa porodicom i prijateljima na putu koštalo dosta novca.

Uvek sam plaćala ogromne račune zato što sam slala SMS poruke i zvala prijatelje i porodicu kada otputujem – kaže Loren i dodaje da će novim zakonom boravak u inostranstvu biti manje stresan.

Naplata rominga do sada se vršila dodavanjem novca na osnovnu cenu poziva, SMS poruka i surfovanja internetom u inostranstvu. U nekim slučajevima, korisnici su bili suočeni sa računima koji su iznosili stotine evra ili funti