DOŠLO JE DO GREŠKE! Testovi iz apoteka NISU ZA KUĆNU UPOTREBU, Krizni štab naložio istragu

Novi antigenski testovi na koronavirus su namenjeni privatnim zdravstvenim institucijama, naveli su iz Kriznog štaba i pozvali građane da ne uzimaju uzorke sami, pošto mogu da se povrede. Nadležne zdravstvene inspekcije su na terenu i kontrolišu prodaju brzih testova.

Pixabay

Član Kriznog štaba i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je rekao da je Agencija za lekove dala dozvolu za promet različitih vrsta antigenskih testova.

“Ti antigenski testovi su isključivo i jedino planirani za kvalifikovano zdravstveno osoblje, odnosno za privatne zdravstvene institucije i to nisu testovi za građane i uzorkovanje brisa”, rekao je Gojković.

Istakao je da su nadležne zdravstvene inspekcije na terenu i da će javnost biti obaveštena zbog čega su testovi bili dostupni građanima, iako su namenjeni privatnim laboratorijama.

Gojković je zamolio građane koji su kupili antigenske testove da ne uzimaju sami uzorke.

“To mora da uradi stručno, profesionalno lice, zato što prilikom nestručnog uzimanja može da se uzme materijal kako ne treba, da se dobije lažno pozitivan ili lažno negativan nalaz, a može da se taj koji uzima uzorak sam sebi povredi”, naveo je Gojković.

Istakao je da ti testovi nisu za pojedinačnu upotrebu.

“Ne da bi došlo do toga da mi želimo da branimo nekome da to uradi. To jednostavno nije registrovano za takvu svrhu. Drugo, ono što je isto veoma opasno jeste način odlaganja tog testa nakon uzorkovanja, jer to je infektivni otpad koji zahteva posebnu tehniku odlaganja i posebno skladištenje i uništavanje”, kazao je Zoran Gojković.

KUĆNI KORONA TEST STIGAO U SRPSKE APOTEKE: Saznajte kako se koristi i koliko je pouzdan