DOSTUPNI SVIMA: Lični podaci klijenata banke završili pored kontejnera na Vidikovcu

Kontejneri
Petar Marković/Dnevno.rs

Gomila papira na kojima se nalaze imena, prezimena, adrese, matični i brojevi tekućeg računa nedavno su završili na ulicama Vidikovca u Beogradu, piše N1.

 

U kancelariji poverenika za zaštitu podata o ličnosti najavljuju pokretanje postupka o ovom slučaju.

“Ti podaci mogu biti zloupotrebljeni na razne načine, posebno u digitalnom okruženju, gde svako na internetu može da se predstavi kao vi i da dostavi fotokopiranu ličnu kartu. Podaci koje vi poveravate banci, prestavljaju tajnu, i do tih podataka sme doći samo bankarski službenik odgovoran za čuvanje tih podataka”, ističe zamenik poverenika Zlatko Petrović.

U Narodnoj banci kažu da svi zaposleni u banci imaju pristup podacima koji predstavljaju bankarsku tajnu, zbog toga ne mogu te podatke saopštavati trećim osobama niti koristiti protivno interesu banke njenih klijenata niti trećim licima smeju omogućiti pristup podacima.

“Obaveza čuvanja bankarske tajne ne prestaje ni posle prestanka statusa po osnovu kog su ostvarili pristup podacima”, ističu u NBS-u.

U Udruženju bankarskih klijenata pitaju se šta ako ova dokumentacija završi u rukama nekog kriminalca? “Gde mu mogu biti servirani podaci nekog čoveka koji je u skorije vreme uzeo veću sumu novca kao kredit, gde stoji koliko dece i imovine ima, i to može biti povod za zloupotrebu i najrazličitija krivična dela”.

Otkrivanje podataka klijenata može biti kažnjeno sa tri meseca do pet godina zatvora.

Ovo nije prvi put da banke bukvalno bacaju dokumentaciju. Prošle godine na jednoj deponiji pronađeno je osam fascikli u kojima su bili iscrpni lični podaci bankarskih klijenata.

Sve se završilo tako što je pokrenut prekršajni postupak – koji je još u toku.loading...