Jedan 19-godišnjak osuđen je na doživotni zatvor danas u sudu u Londonu zbog pripremanja bombaškog napada na trgovinsku ulicu Oksford strit i na koncert Eltona Džona.

Pre no što bude mogao da zatraži smanjenje kazne, moraće da izrdži 16,5 godina zatvora. Harun Sajed iz Londona izjasnio se krivim u aprilu pred sudom Old Bejli po glavnoj tački optužnice – „priprema terorističkih akata“ između aprila i septembra 2016. godine.

Mladić je planirao napade na mesta s mnogo ljudi, ili u glavnoj trgovinsku ulici u britanskoj prestonici ili na koncertu Eltona Džona 11. septembra 2016. godine u Hajd Parku, na 15. godišnjicu terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu.

Uhvaćen je kada je preko interneta materijal za napad tražio da nabavi od agenta britanske tajne službe koji mu se predstavio kao ekstremista.

Policija je u aprilu objasnila da je Sajed priznao da je pokušao da dođe do mitraljeza i drugog oružja, do prsluka sa eksplozivom i bombe sa ekserima da bi izazvala što veće ranjavanje, navela je policija. U junu 2016. godine njegov brat Nadir Sajed osuđen je na doživotni zatvor zbog pripreme da nekom odrubi glavu 12. novembra 2014. godine u želji da imitira ubistvo vojnika u Londonu iz maja 2013. godine.loading...