DR KON NIJE OPTIMISTA: “Maske nikad nećemo skinuti – ali NE ZBOG KORONE!”

Epidemilog dr Predrag Kon u intervjuu za Kurir govorio je o aktuelnoj epidemiloškoj situaciji i svojim prognozama za 2022. godina, a osvrnuo se i na rad kriznog štaba I nošenje maski.

Printscreen/RTS

Rekao je da njegova ostavka ne dolazi u obir, bez kolektivne ostavke medicinskog dela kriznog štaba, o čemu je nekoliko puta bilo reči.

“Ostavka je poslednji put pominjana pre nekoliko meseci kad smo intenzivno tražili nove mere, a neprekidno vrlo jasno upozoravamo da je potrebno da se usvajaju”, napomenuo je Kon.

Mogućnost da se krizni štab raspusti je malo verovatna, dok ne budu bolji epidemiloški izgledi.

“Malo je verovatno da će biti ukinut krizni štab zato što situacija mora da se stabilizuje do te mere da se korona ispolji kao sezonsko oboljenje. Da preraste u endemsku formu, što znači prisutnost virusa, ali bez ikakvih problema po zdravstveni sistem, bez menjanja i proširivanja kapaciteta za kovid pacijente. Zbog smanjene imunizacije dece nije nemoguće da se nadovežu i neke druge epidemije koje smo potpuno zaboravili. Obaveznost vakcinacije je ponovo na dnevnom redu, a medicinski deo kriznog štaba je još u maju isticao da je neophodno da bude obavezna za određene profesije, pogotovo za zdravstvene radnike”, rekao je Kon

Naglasio je da će nam u ovoj godini maske biti potrebne, ali zbog zagađenja vazduha, manje zbog Korone.

„Lično mislim da maske nikad nećemo skinuti u potpunosti zato što polako stiže do svesti ljudi da je zagađenje vazduha ubica, da se može pratiti nivo zagađenja i ponašati se u skladu sa onim što ti podaci daju. Naravno, ne svi, nego jedan procenat ljudi. A da li maske protiv korone skidamo ove godine, ne mogu da kažem. U nekom momentu doći će dotle da se neće nositi maske, osim kad postoji rizik, što će biti naglašeno, a videćemo da li i obaveza ili samo preporuku”, zaključuje Kon.

KORONA U 2022. GODINI – ŠTA PREDVIĐAJU LEKARI? Omikron donosi novi talas, ili…