DRAMA NA MORSKOJ PUČINI: Bande kitova napadaju čamce (VIDEO)

Od jula je zabeleženo nekoliko napada na jedrenjake i čamce od strane grupa orki kod obala Španije i Portugalije. Naučnici ne znaju kako da objasne čudno ponašanje kitova ubica, ali napadi ne jenjavaju.

Pixabay

Španska pomorska spasilačka služba objavila je snimak novog ovonedeljnog napada, na kojem se vidi kako grupa kitova ubica prati jedrenjak i udara u njega.

Slični napadi zabeleženi su i prethodnih par meseci, posebno ciljajući čamce i manje jedrenjake od Gibraltarskog moreuza na jugu Iberijskog polustrva pa sve do Galicije na španskoj severozapadnoj obali.

Više ljudi povređeno je tokom napada, a nekim plovilima naneta je velika šteta, od čega su po neke jedrenjake čak morale da dolaze spasilačke službe da ih odšlepaju.

Zaglušujuća buka, onesposobljen motor i uništeno kormilo

Viktorija Moris svedoči o, kako kaže, orkestriranom napadu grupe od devet orki koje su okružile i udarale u njen brod sat vremena.

Njen 15 metara dugačak jedrenjak napadnut je u julu, a tokom napada brod su okrenuli za 180 stepeni i onesposobili motor, pa su je posle toga vodene struje nanele na plovnu rutu pored Gibraltarskog moreuza gde je spasilačku službu čekala sat i po.

– Buka je bila zastrašujuća. Udarali su kobilicu i strašan eho je odzvanjao. Mislila sam da će da potope brod. Toliko su glasno komunicirali i zviždali da smo morali da se dovikujemo – rekla je posle napada Viktorija Moris.

Njen brod je odšlepan, a šteta je uključivala uništeno kormilo i otiske zuba po trupu broda. Još tri broda su u kratkom razmaku pretrpela slične napade i morala da budu odšlepana.

Naučnici zbunjeni

Drugi mornar, 31-godišnji Alfonso Gomez-Hordana Martin, ispričao je o svom sličnom iskustvu nedelju dana ranije, kada je grupa od četiri orke napadala njegov 12 metara dugačak brod sat vremena, umalo dislocirala rame kormilaru i okrenula jahtu za 120 stepeni.

– Znam ove orke od kada su bile mladunčad. Znam njihove životne priče. Nikada ranije nisam video ili čuo za napade – rekao je morski biolog Rokio Espada sa Univerziteta u Sevilji.

Veliki pomorski saobraćaj duž Iberijske obale i intenzivno ribarstvo u području možda su izazvali dodatan stres na životinje, koje su poznate po svojim radoznalim susretima sa ljudima.