DRAMA NA NEBU IZNAD SIRIJE: Putnički avion jedva izbegao sudar sa američkim F-15 (VIDEO)

Nekoliko putnika na letu iranske avio-kompanije "Mahan er" je povređeno, kada je pilot aviona naglo promenio visinu kretanja kako bi izbegao sudar sa američkim borbenim avionima, navode iranski mediji. Američka vojska saopštava da su lovci F-15 leteli na bezbednoj udaljenosti.

Pixabay

Iranski avion, koji je pripada kompaniji “Mahan er”, leteo je iz Teherana za Bejrut kada je pilot izveo sigurnosni manevar i podigao visinu leta. Za taj incident iransko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da će biti istražen.

Iranska zvanična novinska agencija IRIB citirala je jednog putnika na letu koji je izjavio da je glavom udario u plafon i da je video starijeg čoveka kako leži na podu.

Šef aerodroma u Bejrutu rekao je da su neki putnici lakše povređeni.

Centralna komanda američke vojske koja nadgleda američke trupe u regionu, saopštila je da je avion F-15 vršio vizuelni pregled iranskog aviona kada je prošao blizu garnizona Tanf u Siriji, gde su stacionirane američke trupe.

Kapetan Bil Urban, stariji portparol Centralne komande, rekao je da su američki avioni “izvršili standardni vizuelni pregled ‘Mahana‘ na sigurnoj udaljenosti od oko 1.000 metara”.

– Vizuelni pregled je izvršen kako bi se osigurala sigurnost koalicionog personala u garnizonu At Tanf – rekao je Urban.

“Presretanje u skladu sa standardima”

Dodao je da je presretanje obavljeno u skladu sa međunarodnim standardima.

Pilot putničkog aviona kontaktirao je pilote američkih letelica i upozorio ih da drže bezbednu distancu.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi rekao je da će biti preduzete sve pravne i političke akcije, navodi se na sajtu ministarstva.

Izrael i Sjedinjene Države dugo su optuživali “Mahan er” da prevozi oružja za iranske gerilce u Siriji i drugde.

SAD su 2011. godine uvele sankcije “Mahan eru”, navodeći da je ta kompanija pružila finansijsku i drugu podršku iranskoj elitnoj Revolucionarnoj gardi.