Drama na srpskoj planini: Vozači ostali zaglavljeni u smetovima (FOTO)

Aprilski sneg izazvao glavobolje vozačima na Goliji. U spasavanju zavejanih učestvovali su "Putevi Ivanjica", opštinska Gorska služba i Žandarmerija.

Foto: screenshot/youtube.com/RTS Sajt - Zvanični kanal

Na putu Odvraćenica – Preko Brdo danas su opštinska Gorska služba spasavanja Ivanjica i pripadnici Žandarmerije učestvovali u spasavanju putnika na Goliji.

Usled jakog vetra stvoreni su smetovi, tako da su iz pravca Ivanjice, bili blokirani kamion šticar i putničko vozilo, dok su iz pravca Odvraćenice bila zavejana tri putnička vozila. Visina snega na tom potezu je oko pola metra. 

U prekidu je saobraćaj na pravcu Odvraćenica – Preko Brdo. Putari pokušavaju da probiju taj putni pravac ali im posao otežavaju sneg koji veje i jak vetar. Meštani na Odvraćenici kažu da najviše problema ima u pravcu ka Jankovom kamenu i niže ka Ivanjičkom kraju.

Pripadnici Žandarmerije i dalje su na terenu. Apeluje se na putnike da zbog nepovoljnih vremenskih uslova ne kreću ka tom putnom pravcu.

Putni pravac Odvraćenica-Preko Brdo, duga je 12,5 kilometara i nalazi se na najvišim predelima planine Golije na više od 1600 metara nadmosrke visine. Tokom zime često je neprohodan zbog snežnih mećava i jakog vetra koji stvaraju smetove.

Pravac ka Raški, (Pašajlijski do je deonica koja je uvek u snežnom tunelu) prohodan je sa zimskom opremom. Put ka Novom Pazaru je prohodan.

Na Kopaoniku, takođe, pada slab sneg, pa je snežni pokrivač dostigao 20 centimetara. U tom delu zemlje svi putni pravci su prohodni.