DRAMA STANARA IZ VOJVODE STEPE: Saznali da su stanovi POD HIPOTEKOM dve godine posle useljenja!

Vlasnici stanova u Ulici Vojvode Stepe 105 u Beogradu mogli bi da ostanu na ulici, jer im je investitor stavio zgradu pod hipoteku zbog bankarskog kredita i da su za to saznali tek dve godine nakon što su kupili stanove.

Zgrada
Pixabay.com

Stanari obmanu krive vlasnika firme SAB Grupe Stevana Buđića, koji za N1 tvrdi da nikoga nije prevario.

Svečano su se u zgradu uselili pre tri godine. Međutim, tada, stanari u Ulici Vojvode Stepe 105 nisu ni slutili da su kupili stanove sa teretom.

– I hipoteka u tom momentu nije bila upisana u katastar, tako da smo mi kupili stanove misleći da su sa čistim papirima… Nakon toga je došlo do problema, gde se pojavljuje banka, gde se pojavljuje hipoteka koja je naknadno upisana u katastar, nakon dve godine kada je prodat i poslednji stan – navodi Marija Petrović, koja je kupila stan u ovoj zgradi.

Finansiranje izgradnje, investiciona firma SAB Grupe je, prema rečima stanara, obezbedila 2012. tako što je uzela pozajmicu od banke. U momentu odobravanja zajma u katastru je, kako kažu, trebalo da bude zabeležba da će banka staviti hipoteku na stanove. Međutim, to se, ipak, nije dogodilo.

– Mi u novembru 2016. dospevamo u jednu neprijatnu situaciju, gde nama banka šalje dopis da, pošto Stevan Buđić nije vratio pozajmicu – tu je u pitanju višemilionska prevara – i sada zahteva od starih vlasnika, takođe i kupaca stanova da mi vratimo taj višemilionski dug… I banka nam preti izbacivanjem na ulicu – dodaje Marija Jovanović, takođe stanarka.

Investitor Stevan Buđić, je u novembru 2017. bio uhapšen zbog sumnje da je prevario stanare zgrade koju je gradio. Za N1 kaže da je zbog nedostatka dokaza iz pritvora pušten nakon tri dana i ističe da nikog nije oštetio.

– Ma nije bilo malverzacija, molim vas imate u katastru, imate u sudu, imate svugde čiste papire… Radi se o tome da je banka stavila hipoteku, finansirala je gradnju, međutim banka nije ispoštovala neke stvari koje ona sada ima, za koje mi sada šišamo odnos između nas i banke… Rasčistićemo to do kraja, biće pozitivno rešeno i biće sve u redu – tvrdi za N1 Buđić, vlasnik firme SAB Estetik.

U poruke ohrabrenja, stanari kažu da ne veruju.

– On je, takođe, obećao da će uraditi tehnički prijem ove zgrade i završiti šta je još potrebno, izvršiti uknjižbu, što se takođe nije desilo, sve ovo vreme on daje lažna obećanja – ističe Marija Petrović.

Advokat Petar Učajev navodi da ugovor u pravnom sistemu nije dovoljan za sticanje prava svojine, već je potreban i upis u Katastar.

– Zabeležba se zato zove da bi svakog savesnog kupca naterala da proveri i šta je to podneto… Ako ta zabeležba nije postojala, stanari su potpuno savesni i mogu da dobiju spor vrlo lako, ali ako bilo ko od stanara ima čist list, list bez tereta u trenutku kupovine 2012, to je onda očigledno propust Katastra – kaže advokat Učajev.

Kako bi apelovali na državu da ih zaštiti, stanari su za 11. jul, ispred zgrade, zakazali protest.loading...