DRAMA U CENTRU BEOGRADA: Major se polio benzinom i pretio spaljivanjem ispred ministarstva

Vojnik
Printscreen

Ispred zgrade Ministarstva odbrane major Vojske Srbije Danilo Mladenović preti da će se zapaliti. Na mestu događaja su ekipe Hitne pomoći, policija i vatrogasci.

 

Pripadnik Vojske Srbije preti da će se politi benzinom i zapaliti jer je nezadovoljan odnosom Vojske prema njemu i zato što nije unapređen. 

Major Danilo Mladenović je vojni lekar iz Niša, koji je u sudskom sporu sa Ministarstvom odbrane oko čina i mesta na koje treba da bude raspoređen. Tvrdi da je sud doneo nekoliko presuda u njegovu korist.

Na licu mesta su medicinsko osoblje i policija. Psiholozi i pregovarači su razgovarali s njim, dok je vojska obezbedivala mesto.

Ministarstvo odbrane je povodom ovog incidenta saopštilo da je major dr Danilo Mladenović, fizijatar na dužnosti u Vojnoj bolnici Niš, prvobitno podneo zahtev da bude postavljen na formacijsko mesto potpukovnika u Odeljenju za infektivne bolesti VB Niš.

Reč je o mestu načelnika Odeljenja – lekara specijaliste infektivnih bolesti. Postavljenje fizijatra na formacijsko mesto infektologa sa stručne strane ne može biti opravdano ni jednim razlogom s obzirom na to da te dve specijalnosti nemaju nikakvih zajedničkih tačaka, navelo je Ministarstvo.

Posebno se mora uzeti u obzir i činjenica da je reč o mestu načelnika Odeljenja za infektivne bolesti, koji pored redovnog angažovanja treba da organizuje, kontroliše i bude odgovoran za rad te službe u VB Niš, ističe se u saopštenju.

Bez obzira na činjenice, kako se dodaje, sa majorom Mladenovićem je razgovarano desetinu puta, počev od upravnika VB Niš, preko načelnika Uprave za vojne zdravstvo MO, pa sve do Kabineta ministra odbrane i ministra odbrane lično.

Uz svu dobru volju pretpostavljenih starešina da ga po normativno-pravnoj regulativi postave na mesto adekvatno činu i struci, a to je mesto majora fizijatra, Mladenović je menjao svoje zahteve.

Prema poslednjem zahtevu, Mladenović traži da bude postavljen na mesto potpukovnika fizijatra, na način koji nije svojstven oficiru Vojske Srbije i pripadniku Ministarstva odbrane, koji nosi uniformu.

Pored svega navedenog, Mladenović je od ministra odbrane tražio i da se realizuje rešenje o naknadi dela troškova za zakup stana (takozvani uvećani troškovi stanovanja) u iznosu koji pripada licu koji ima dvoje dece. Međutim, deca su pripala i žive sa majkom, te je i taj njegov zahtev pravno neosnovan, dodaje Ministarstvo odbrane.

Istorija ovog slučaja datira još od 2012. godine, u kojoj su sem pretpostavljenih starešina i pravnika, uključeni i psiholozi i psihijatri, koji su, takođe, razgovarali sa njim, napominje se u saopštenju.

– Uz maksimalno uvažavanje svakog pojedinačnog slučaja poput dr Mladenovića i nastojanja svih činioca u sistemu odbrane na rešavanju ovakvih ili sličnih pitanja, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije žale za svakim narušavanjem ugleda i dostojanstva vojničke profesije i uniforme – dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane.loading...