DRAMA U HAGU, SEVALE VARNICE: Evo ŠTA JE MLADIĆ TAČNO VIKAO u sudnici pre nego što je IZBAČEN

Ratko Mladić
ICTY printscreen

U haškom tribunalu u toku je izricanje prvostepene presude nekadašnjem vrhovnom komadantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću po optužnici koja ga tereti za genocid nad muslimanima i druge ratne zločine.

 

Pred Haškim sudom nastavljeno je izricanje presude ratnom komandantu i generalu Vojske Republike Srpske, pošto je sudija Alfons Ori odlučio da ga udalji iz sudnice zbog dobacivanja.

Naime, prethodno je bila proglašena kratka pauza koja se produžila jer je Mladić imao zdravstvenih problema, zbog visokog krvnog pritiska. Nakon što je sednica nastavljena advokat odbrane Dan Ivetić je od sudije Orija tražio da se izricanje presude prekine jer je Mladiću tri puta meren krvni pritisak koji je svaki put bio sve viši.

Sudsko veće posle kratkih konsultacija reklo je da je od njihovog lekara dobilo drugačiju informaciju i da Mladić može da izdrži izricanje presude. Ovo je izazvalo negodovanje od strane Ratka Mladića.

On je u trenutku ustao i i pored sprečavanja čuvara oko sebe zamahao rukama, bacio slušalice i povikao: “Laž, laž”, kao i još nekoliko nerazumljivih reči.

Nakon ovoga, veće je odlučilo da na kratko prekine izricanje i Mladića udalji iz sudnice. Javnost je obaveštena da Mladić sada u drugoj prostoriji “iz udobne fotelje” prati izricanje presude preko televizora i da je pored njega lekad koji je tu da mu pomogne ukoliko mu pozli.