Bivši telohranitelj ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je nedavno postavljen za guvernera regiona južno od Moskve, rekao je da se jednom suočio s medvedom van Putinove rezidencije.

 

Aleksej Đumin rekao je za list Komersant u danas objavljenom intervjuu da je bio na dužnosti dok je Putin spavao u predsedničkoj rezidenciji, kada je video medveda kako stoji kod staklenih vrata.

“Pogledali smo se u oči, on je malo odstupio. Otvorio sam vrata i ispraznio ceo šaržer pištolja pod njegove noge. Osetio sam žaljenje zbog medveda”, rekao je Djumin.

On je rekao da je medved pobegao, a da ga je Putin kasnije pohvalio zato što je poštedeo životinju.

Putin je prošle nedelje imenovao Đumina za guvernera oblasti Tula, posle čega su se pojavile spekulacije da ga planira za svog nasladnika na čelu države, što je malo verovatno budući da Putin ne pokazuje znake da će se povući kada mu istekne mandat 2018.

Đumin je obelodanio i neke druge detalje o ruskom predsedniku i svojoj službi.

On se prisetio epizode kada je Putin posetio Čečeniju pošto su u toj ruskoj republici poraženi pobunjenici. Putin je na povratku ušao u pomoćni helikopter i pored toga što mu je Đumin rekao da je izabrao pogrešnu letelicu. Helikopter namenjen Putinu se posle zapalio i srušio.

Đumin je posle više godina zaštite Putina 2014. dobio čin generala i imenovan je za komandanta Snaga za specijalne operacije ruske vojske, elitnu jedinicu s osetljivim zadacima u inostranstvu.

Ruski mediji su spekulisali da je Djumin predvodio operaciju kojom je bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič prebačen u Rusiju pošto je svrgnut s vlasti u februaru 2014, ali je Djumin rekao da je to “mit”.

Takodje je odbio da komentariše navode u medijima da je igrao ključnu ulogu u ruskom anektiranju ukrajinskog poluostrva Krim u martu 2014. Rekao je jedino da je dobio medalju Heroja Rusije, najviše rusko vojno odlikovanje, za “izvodjenje specijalnih zadataka”, ali je odbio da iznese druge detalje.

Prošle godine je postavljen za zamenika komandanta Kopnenih snaga, a u decembru i za zamenika ministra odbrane.

Za sebe kaže da je čovek vojske i da će raditi na ispunjenju zadataka koje naloži glavni komandant.loading...