DRAMA U SUBOTIČKOM VRTIĆU: Grom udario u klimu i izazvao požar

Tokom vikenda u subotičkom naselju Aleksandrovo je u vrtiću „Pčelica“ izbio požar koji je zahvatio dve prostorije, a zahvaljujući brzoj reakciji ljudi iz Mesne zajednice i vatrogascima sprečana je još veća šteta, ali i moguća tragedija zbog gasnog kotla u blizini.

vatrogasci
Dnevno.rs/Petar Marković

Veljko Vojnić, tehnički direktor Predškolske ustanove “Naša radost”, izjavio je za medije da je pretpostavka da je požar izazvao udar groma i da je vatra tinjala na spoljnoj jedinici klima uređaja, odakle je zahvatila i unutrašnjost objekta.

– Požar je izbio u subotu u kasnim satima, ali srećom su to primetili zaposleni u MZ i brzo su reagovali. Načinjena je velika šteta. Nagorele su dve prostorije. Kada bude završena istraga znaćemo šta se tačno dogodilo – rekao je Vojnić.

Proverom je utvrđeno da je gromobran ispravan i svi tehnički uređaji su bili ugašeni.

Vrtić se u ovom objektu nalazi od 2019. godine. Objekat je izgrađen tada i jedan je od retkih novih objekata.

– Sanacija će potrajati. Potrebno je krečenje, zamena nameštaja i tehničkih uređaja, napukla su i stakla na prozorima. Ići ćemo ubrzanim procedurama javnih nabavki što je moguće kada su u pitanju elementarne nepogode. Do tada će oko 50 mališana biti premešteno u vrtić „Mala Alisa“. Naišli smo na razumevanje roditelja, a mi ćemo se truditi da što pre sve dovedemo u prvobitno stanje – kažu u PU “Naša radost”.

Od vrtića koji je izgoreo Mesnu zajednicu dele samo staklena vrata. Da je kojim slučajem požar išao dalje, kažu u MZ, vatra bi sigurno zahvatila i gasni kotao.

– Bolje da i ne razmišljamo šta bi tada bilo – kažu Subotičani.

Kako je saopštila subotička policija, Vatrogasno–spasilački bataljom od 5. do 11. jula intervenisao je čak 50 puta.