DRAMA U UKRAJINI: Bivši predsednik HTEO DA SKOČI SA ZGRADE, policija ga uhapsila (VIDEO)

Sakašvili
Printscreen

Pripadnici ukrajinske policije uhapsili su bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija na krovu njegove kuće u Kijevu. On je pretio da će se ubiti skokom.

 

Sakašvili, kod kojeg je policija došla rano jutros kako bi izvršila pretres stana, popeo se na krov i zapretio da će skočiti, javila je nešto ranije danas Televizija 1+1, a prenosi Sputnjik. Ispred stana su odmah stigli spasioci i lekari.

Jedan od saradnika bivšeg predsednika Gruzije hospitalizovan je sa prelomima ruke i noge, javila je televizija. 

Na mestu događaja se nalazilo oko 30 pristalica Sakašvilija i oko 100 policajaca.  Agencija Tas javlja da Sakašvili još nije izašao iz kuće i da su njegove pristalice blokirale ulicu. 

Britanski Independent piše da je sve počelo da se odigrava oko sedam sati po lokalnom vremenu kada su se predstavnici tužilaštva pojavili u njegovoj kući u ukrajinskoj prestonici. Oni su, kako tvrdi Sakašvilijev blizak saradnik David Sakravedlidže, pokušali na silu da uđu u kuću i izvrše pretres. Sa Sakašvilijem, koji protekle tri godine živi u Ukrajini, razgovarali su pregovarači dok je pretio da će da skoči sa krova kuće. 

Potom je ukrajinski poslanik Vikotor Čumak medijima saopštio da je Sakašvili uhapšen

Sakašvili, bivši guverner ukrajinskog regiona Odese, a sadašnji lider ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga, organizovao je u nedelju miting u centru Kijeva sa kojeg je pozvao Ukrajince da “uklone diktaturu oligarha” i umesto toga uspostave “diktaturu srednje klase”.

– Predlažem da ne čekamo još 25 godina i da uklonimo diktaturu oligarha kako bismo uspostavili diktaturu srednje klase – rekao je tom prilikom Sakašvili. 

On je organizovao “Marš za opoziv (impičment)” predsednika Ukrajine Petra Porošenka, na kojem se, prema proceni lokalne policije, okupilo oko 2.500 ljudi. Sakašvili je rekao da je spreman da, ako treba, povede novu ukrajinsku vladu. 

– Ukrajini su hitno potrebne nove vlasti, nova vlada. Moramo zajedno da oformimo tu vladu. Spreman sam da to uradim zajedno sa vama, da povedem taj proces sa vama i, ako treba, da dodjem na čelo te vlade – rekao je tada Sakašvili.

Od 17. oktobra, demonstranti kampuju ispred ukrajinskog parlamenta, vrhovne Rade, tražeći usvajanje zakona o oduzimanju imuniteta poslanicima, uspostavljanju suda protiv korupcije, izmene i dopune izbornog zakona i usvajanje zakona o opozivu predsednika. 

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je 20. oktobra izjavio da je istinski cilj organizatora protesta da destabilizuju situaciju u Ukrajini. Uz to, ukrajinski javni tužilac Jurij Lucenko je ranije ukazivao da Sakašvili i njegove pristalice pripremaju državni udar i da primaju finansijska sredstva iz inostranstva. 

Ruska agencija podsetila je da je Sakašvili ranije u više navrata tvrdio da mu nije cilj da više obavlja bilo kakvu funkciju u Ukrajini. Sakašvili je ranije najavljivao za 10. decembar održavanje još jednog mitinga u centru Kijeva. 

Independent navodi da su Sakašvili i Porošenko nekada bili saveznici i da ga je u maju 2015. godine ukrajinski predsednik postavio za guvernera Odese.

Kako je saopštila ukrajinska agencija UNN, pozivajući se na izvore, pretres se vršio zbog sumnje da protestne akcije, u kojima učestvuje političar, finansira okruženje bivšeg predsednika Viktora Janukoviča.