Dramatični podaci stižu sa Antartika: Planeta je u velikoj opasnosti

Na istočnom Antarktiku tokom prethodnih dana zabeležene su rekordne temperature, više za 30 stepeni Celzijusa od proseka za ovo doba godine. Meteorološka stanica "Dome C of the Antarctic" registrovala je rekordne temperature za mart od 4,9 stepeni Celzijusovih.

antartik
pixabay.com

Istraživačka baza Konkordija na Antarktiku, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 3.000 metara, registrovala je rekordnih –11,5 stepeni Celzijusa.

Etjen Kapijan, meteorolog u meteorološkoj stanici “Meteo Frans”, na svom Tviter nalogu objavio je vrednosti temperatura na Antarktiku.

– Podaci su zabrinjavajući jer su u ovo doba godine temperature već ispod nule. Ovako nešto nije se dogodilo od 22. februara 1991. godine – naglasio je Getan Emes iz “Meteo Fransa”.

Trenutno vreme na Antarktiku nazvao je “istorijskim događajem”.

– Ovo je vreme kada bi temperature trebalo brzo da padaju od letnjeg solsticijuma u decembru. Ovo je posledica toplotnog talasa na severozapadu Pacifika 2021 – rekao je Getan Emes.

Nacionalni centar za podatke o snegu i ledu u SAD saopštio da je morski led na Antarktiku pao ispod dva miliona kvadratnih kilometara krajem februara, prvi put od 1979. godine, što je razlog za skok temperature.