Dramatično upozorenje iz Vuhana: U Kini IMA JOŠ OPASNIH VIRUSA koji su pretnja čovečanstvu

Kineska naučnica Ši Žengli sa Instituta za virusologiju u Vuhanu, upozorila je da u oblastima na jugu i jugoistoku Kine, populacije šišmiša nose druge sojeve korona virusa koji već sada mogu da se prenesu na ljude.

Laboratorija
Sxc.hu/Daino_16

Ona je ocenila da je moguće da ti opasni virusi već cirkulišu i izvan granica Kine, preneo je londonski “Gardijan”.

– Moramo da potražimo te viruse i u drugim zemljama Azije, ne samo u Kini – predočila je Ši, koja je poznata po nadimku “Žena šišmiš” jer se bavi izučavanjem korona virusa koje prenose šišmiši.

Njeni komentari, izrečeni na vebinaru koji su organizovale francuske medicinske i veterinarske akademije, stižu u trenutku dok se dva međunarodna tima – jedan koji koordinira Svetska zdravstvena organizacija, a drugi koji je osnovao medicinski časopis Lanset – pripremaju za istraživanje porekla pandemije, godinu nakon što je službeno započela.

Ali ti napori postali su jako politizovani. SAD i Kina međusobno se optužuju da su izvor pandemije dok njihov trgovinski rat ne jenjava. Druge zemlje, uključujući Indiju, takođe su imenovane kao mogući izvori.

Laboratorija doktorke Ši optužena je da je uzrok slučajnog curenja virusa početkom godine, ali dokazi koji podupiru optužbu ne postoje i sama doktorka Ši te optužbe snažno je negirala.

Važno je naglasiti da virološkinja nije sugerisala da bi Kinu trebalo izuzeti iz istrage, već samo da bi te istrage trebale da idu i dalje od Kine, što će se svakako i dogoditi.

Smatra se da su šišmiši prirodni rezervoar za virus SARS-CoV-2, a premda je rekla da je virus najverovatnije prešao na neku drugu životinju pre nego što je stigao do ljudi, ta životinja (srednji domaćin) još uvek nije identifikovana.

Takođe je nejasno koliko je dugo virus mogao da cirkuliše u toj životinji ili u ljudima pre nego što je otkriven krajem prošle godine. Ši je rekla da je virus mogao biti u jednom ili drugom domaćinu “vrlo dugo vremena”, prenosi “Jutarnji list“.

Grupa doktorke Ši do sada nije uspela da otkrije virus kod domaćih životinja ili divljih životinja koje su uzorkovali oko Vuhana, glavnog grada provincije Hubej.

Rekla je da ako je srednji domaćin ljuskavac ili pangolin, kao što su neki sugerisali, tada je moguće da je virus skočio sa šišmiša na ljuskavca izvan Kine – budući da se svi ljuskavci koji dođu do Kine krijumčare iz drugih azijskih država, uključujući Indiju.