Dramatično upozorenje nemačkog lekara: Evo kada se očekuje novi smrtonosni talas korone

Nemački ministar zdravlja i epidemiolog Karl Lauterbah siguran je da nas u septembru čeka nova, smrtonosna varijanta virusa korona.

Pixabay

Nemački ministar zdravlja i epidemiolog Karl Lauterbah otkrio je da očekuje da ćemo dobiti vrlo zaraznu varijantu omikrona koja je smrtonosna. Kako je rekao, najverovatnije će biti zarazna poput omikrona i smrtonosna poput delte.

– Dobićemo vakcinu koja štiti od varijanti omikrona. Očekujemo to u septembru. Cilj nam je da imamo dovoljno vakcina za svakog građanina, bez obzira koja varijanta dolazi. Tada ćemo imati protivotrov i za omikron i za delta varijantu – rekao je epidemiolog.

Nedavno su se pojavila dva nova soja korone, a prema rečima nemačkog ministra, trenutno se razvijaju razne podvarijante omikrona koje izazivaju zabrinutost.

– To znači da smo sve manje sposobni da se pripremimo za mutacije. Sasvim je moguće da ćemo dobiti vrlo zaraznu varijantu omikrona, smrtonosnu poput delte. To bi bila apsolutno smrtonosna opcija – objašnjava epidemiolog i dodaje:

– Situacija će se ponovo promeniti na jesen. Tada će se broj slučajeva povećati, tada će verovatno doći do novih mutacija ili će se broj slučajeva s omikronskim infekcijama naglo povećati – kaže Karl.

Takođe smatra da je takav razvoj događaja posledica odbijanja obavezne vakcinacije.

– Neuspeh obavezne vakcinacije bio je gorko razočaranje. Nakon dobrog leta, veliki jaz može značiti tešku jesen. Tada mnogi lekari očekuju nove talase – naglasio je nemački ministar.