DRECUN O KOSOVU: Priština hapšenjem zastrašuje Srbe, moguće da neko sa Zapada ‘namiguje’ Haradinaju

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da Priština sistematski zastrašuje Srbe hapšenjima i lažnim optužnicima.

Kosovo
Wikipedia

On je dodao da je odluka Skupštine Kosova o Statutu o rudarskog kombinata “Trepča” pravno nasilje. Drecun je kazao da Priština na taj način šalje poruku svim povratnicima na Kosovo “nemojte da se vraćate”.

Priština ih stavlja na lažne optužnice, izmišljaju ratne zločine. Posle ih oslobađaju, ali efekat straha se postiže – rekao je Drecun za televiziju Prva i dodao da postoji tajni spisak za hapšenje Srba sa područja Djakovice.

On je kazao da je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine potrebno da sa druge strane budu predvidljivi sagovornici koji imaju kapacitet da ono što ispregovaraju mogu da ispune.

Ako Haradinaj i neki drugi u Prištini budu nastavili da zagovaraju i sprovode takse, onda tu već imamo pripreme za naredne izbore na Kosovu, jer Haradinaj očito preko ovog tvrdog stava pokušava da pridobije što veći deo biračkog tela Albanaca na KiM – ocenio je Drecun.

Drecun je kazao da je moguće da neko iz “duboke države u SAD” i drugih zapadnih država “namiguje” Haradinaju i tajno ga podržava u odluci o taksama da bi situacija bila što nestabilnija i o kojoj nema razgovora.

Povodom odluke Skupštine Kosova o Statutu rudarskog kombinata “Trepča” Drecun je kazao da Priština želi da nešto postigne mimo dokumenata koji jasno pokazuju vlasništvo, uprkos tome što je Srbija poništila njihove akte i svima u međunarodnoj zajednici pokazala ko je vlasnik tog kombinata.

Opasnost je što Priština hoće da nametne svoj stav, da političkim i pravnim nasiljem legalizuje to otimanje. Problem je što Priština može da onemogući dalje poslovanje Trepče i da sa računa Trepče skine značajna finansijska sredstva koja je ta kompanija zaradila – ocenio je Drecun.

On je dodao da Srbiji predstoji teška politička borba.