DRAKONSKA KAZNA ZA FARMACEUTSKOG GIGANTA: Puder kontaminiran azbestom izaziva rak!

Američki sud je naložio farmaceutsko-kozmetičkom gigantu, kompaniji "Džonson i Džonson" (J&J), da plati 4,7 milijardi dolara odštete za 22 žene koje su tvrdile da su zbog upotrebe njegovih proizvoda od pudera obolele od raka jajnika.

bebi puder
Flickr

Porota je u američkoj saveznoj državi Misuri presudila da kompanija mora platiti početnu naknadu od 550 miliona dolara i 4,1 milijardu dolara odštete, objavio je Bi-Bi-Si.

Tokom suđenja, koje je trajalo šest nedelja, žene i njihove porodice svedočile su da su obolele od raka jajnika nakon što su decenijama koristile puder za bebe i ostale proizvode od pudera.

Njihovi advokati tvrde da su u kompaniji još od 1970. godina znali da je njihov puder zagađen azbestom, ali nisu upozorili potrošače o rizicima.

U kompaniji J&J su te tvrdnje odbacili, naglašavajući da njihovi proizvodi ne sadrže azbest i da ne mogu da prouzrokuju rak.

Iz farmaceutskog džina isticali su i da je nekoliko istraživanja pokazalo da je puder siguran, naglašavajući da je presuda proizvod “u osnovi nepravednog postupka” i najavili žalbu.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) naručila je istraživanje raznih uzoraka pudera, uključujući i onaj kompanije J&J.

Istraživanje je sprovedeno od 2009. do 2010. godine i azbest nije pronađen ni u jednom uzroku, piše Bi-Bi-Si.

Tužilac je rekao sudu u Misuriju da su FDA i J&J koristili pogrešnu metodu ispitivanja.

Trenutno se protiv farmaceutskog giganta vodi devet hiljada sudskih postupaka koji se odnose na njegov poznati puder za bebe, podseća Bi-Bi-Si.