DRUGA GODIŠNJICA UBISTVA lidera Građanske inicijative SDP: OVAJ DETALJ bi mogao da da odgovor KO JE UBIO Olivera

Lider Gradjanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je na današnji dan pre dve godine, u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Oliver Ivanović
Beta/SASA DJORDJEVIC

Ivanović je pogodjen hicima iz pištolja, ispaljenim iz kola u pokretu, ispred kancelarije GI SDP.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je početkom decembra optužnicu protiv šest osoba koji se terete za umešanost u njegovo ubistvo a izdat je medjunarodni nalog za hapšenje Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića zbog, kako se navodi u optužnici, upravljanja kriminalnom grupom.

Radoičić je potpredsednik Srpske liste i kontroverzna figura u srpskoj zajednici na severu Kosova, u čiju odbranu je, nakon što je Priština pokušala da ga uhapsi, stao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić ocenio je da je cilj optužnice da se okrivi srpski narod, navodeći da je Priština odbijala saradnju na rasvetljavanju zločina koji je počinjen na teritoriji van domašanja srpskih istražnih organa.

Jula 2017. godine Ivanoviću je bio zapaljen automobil, a u poslednjem intervjuu lider GI SDP je ocenio da Srbi na severu Kosova ne strahuju toliko od Albanaca koliko od lokalnih Srba “kriminalaca i kabadahija koji voze džipove bez tablica”.

Gradjanska inicijativa SDP najavila je da će danas obeležiti drugu godišnjicu ubistva Ivanovića. Prošle godine položeno je cveće na mestu gde je ubijen, a održane su i druge manifetacije.

Beta

Udruženje Jedan od pet miliona najavilo je da će subotnji protest u Beogradu posvetiti Ivanoviću, “ubijenom lideru opozicije na Kosovu i Metrohiji”, što je uradilo i na prvu godišnjicu njegovog ubistva.

Ivanović je sahanjen na Novom groblju u Beogradu.

Aleksandar Ivanović: Snimci kamera dali bi odgovor ko je ubio Olivera

Aleksandar Ivanović, bratanac ubijenog lidera Gradjanske inicijative SDP izjavio je da duboko veruje da bi snimci kamera za nadzor dali odgovore na mnoga pitanja, te i na to da li su ubistvo izvršili Srbi ili Albanci i ko im je pomogao da dodju i da napuste Kosovsku Mitrovicu.

“Reč je o svega nekoliko uskih ulica kojima se kretao Oliver. Danima su pripremali logistički to ubistvo i na kraju ga izvršili, a u tim ulicama postoji veliki broj kamera”, rekao je Ivanović, za novi broj nedeljnika NiN povodom druge godišnjice ubistva lidera Gradjanske inicijative SDP.

On je naveo da je “neverovatno da odmah imamo detaljne snimke sa više kamera” kada se pali knjiga zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, a “godinama nemamo nijedan snimak kada je izgubljen život”.

Po njegovim rečima, kameru na svojoj kancelariji je lično postavio Oliver Ivanović, a “iz neobjašnjih razloga je bila ugašena u momentu kada je na njega pucano”.

Kako je naveo, Oliver Ivanović mu je govorio o bezbednosnim rizicima: “I danas mi odzvanja njegova rečenica: ‘Sve su mi uradili, ostalo je još samo da me ubiju’. Lično sam s njim razgovarao pre ubistva kada mi je rekao da je obavestio Beograd, Prištinu, pa i strance, da ne želi, ako mu se nešto desi, da posle neko kaže: ‘Nisam znao’ “, rekao je Ivanović, navodeći da je Oliver Ivanović bio “izuzetno ugrožen”.

Takodje je naveo da je Oliver Ivanović “upozoravao zvanični Beograd da ne smeju da dele Srbe na naše i njihove… i da je kampanja koju vode protiv njega, u kojoj ga etiketiraju kao izdajnika, neprimerena i nezakonita i da ga bezbednosno ugrožavaju na takav način”, rekao je Aleksandar Ivanović.loading...