DRUGI TALAS KORONE IZVESTAN: Srđa Janković objasnio koja će biti STRATEGIJA za borbu

Koronavirus je i dalje prisutan u Srbiji. Gotovo svakodnevno se beleže novozaraženih u sredu ih je bilo 69. Aktivno je nekoliko žarišta, a kovid 19 je ušao i u studentske domove, vrtiće i škole. Imunolog Srđa Janković kaže za RTS da su žarišta otkrivena na vreme i da je sve veći broj novootkrivenih slučajeva je asimptomatski. Kako ističe, pažnjom i pridržavanjem mera brže ćemo doći do kraja prve faze.

Printscreen RTS

Gostujući u Dnevniku RTS-a, imunolog Srđa Janković istakao je da se prema koronavirusu treba odnositi sa pažnjom i dodaje da opasnost od razbuktavanja uvek postoji u osetljivoj populaciji.

Sa druge strane, Janković ističe da su žarišta otkrivena na vreme i da je sve veći broj novootkrivenih slučajeva je asimptomatski.

Uprkos pojedinačnim žarištima, Janković ukazuje da gledajući krivu na nivou cele Srbije, virus slabi ali da je potreban oprez da se kovid 19 sa tih područja ne proširi.

“Pažnja je veoma važna i mere su još na snazi. Što budemo pažljiviji i držali se socijalne distance i nošenja maske to će brže doći do kraja prve faze”, poručuje Janković.

Na pitanje da li restriktivne mere treba vraćati u delovima Srbije gde su trenutna žarišta, Janković kaže da to nije isključeno, ali da će zavisiti od procene na terenu.

“Uvek postoji mogućnost da se mere pooštre, ali to se neće desiti ako postojeće mere daju rezultate”, dodaje Janković.

Podsetio je da se kovid 19 lako prenosi i da uvek postoji potencijal.

“Ako to sprečimo, imaćemo kraj prve faze epidemije”, naglašava Janković.

Govoreći o drugom talasu epidemije za koji stručnjaci kažu da je izvestan, Janković smatra da će se uz dobre mere predustrožnosti on razbiti na više manjih koji će se potom suzbijati jedan po jedan.