“Društvene mreže su pojele realan život!” Šokiraćete se kad vidite KOLIKO DECA SATI DNEVNO provode na Internetu

„Pažnja i koncentracija nula, obilje informacija ali loša verbalna komunikacija.“ To je ocena testiranja koje ovih dana prolaze budući đaci prvaci. Koliko su nam deca zaostala u socijalnom razvoju tema je o kojoj je u „Uranku“ na televiziji K1 govorila Biljana Lajović, specijalista školske psihologije.

Pixabay.com

Na testiranju budućih đaka prvaka pokazalo se da nisu u stanju da duže od 20 ili 25 minuta izdrže testiranje za upis u školu.

– Ranije smo za dete koje posle 40 minuta počne da se vrpolji govorili da je nestrpljivo. Danas, deca sve gledaju da zbrzaju, neće da crtaju, pitaju kada će kraj – istakla je Lajovićeva na K1 televiziji.

– Niko ne može da ospori prednost novih tehnologija u smislu lakog dolaženja do informacija, snalaženja i komunikacije. Ali, s druge strane, deca sa dva prstića i dva klika dolaze do svih informacija, bez ikakvog napora. Nema procesa razmišljanja, ne znamo da li su te informacije tačne i odakle dolaze. Stalno govorimo kako su deca digitalno vešta. Oni možda jesu tehnički vešti da brzo sve pronađu, ne možete da ispratite te ruke koje lete po tastaturi ili ekranu, ali to nije digitalna pismenost. Ona obuhvata analitičko tumačenje činjenica, rezonovanje, prikupljanje kvalitetnih podataka, da znate šta je tačno. Ranije smo imali rečnike i enciklopedije i znali smo da su to tačni podaci. Sada, podataka ima koliko hoćete i dramatičnu su i senzacionalistički pre nego suštinski. Gde je nestalo otkrivanje, istraživanje, da pogrešite pa popravite, da vežbate finu motoriku, sklapate nešto… Deca ne znaju kako da se zaštite na internetu, misle da im niko ništa ne može, jer deca nemaju sposobnost predviđanja kao odrasli.

Biljana Lajović u „Uranku“ je rekla je da krajem 2018. sprovedeno veliko evrospko istraživanje koje je dalo poražavajuće rezultate.

– Istraživanje „Deca Evrope na internetu“ (EU kids online), u kojem smo i mi kao zemlja učestvovali, pokazalo je da deca uzrasta od 9 do 17 godina dnevno provode tri do četiri sata na internetu. To je previše. A tek vikendom – četiri do sedam sati dnevno! I ponavljam, to je bilo pre korone. Ja se sada pitam, a ceo život sam u obrazovanju, pa zar nije logično da vikendom budu manje za računarom i uz telefon? I onda shvatim da su se deca potpuno otuđila od svoje porodice.

Na pitanje voditelja Draga Jovanovića ko je za to kriv – Lajovićeva je kazala: svi.

– Svi su krivi, osim dece. Prvo roditelji koji drže telefone u rukama non-stop. Nama su društvene mreže pojele realan život. Umesto da vikendom deca izađu napolje sa roditeljima, ona su na internetu. Ne trebaju vam pare, izađite u parkić i igrajte se. Svaki kraj grada ima sportske terene. Dobacujte se s loptom, igrajte badminton. Roditelji deci ne posvećuju pažnju niti shvataju značaj fizičke aktivnosti po mentalno zdravlje njihove dece – naglasila je specijalista školske psihologije.

– Sa mašinom se ne razgovara, klikće se i lajkuje, stavljaju se emotikoni. Deca gotovo da nemaju potrebu za verbalizacijom. Prvi korak ka razumevanju sopstvenih emocija od malih nogu je da ih prepoznamo i imenujemo. Kada pitamo decu kako se osećaju kažu srećno ili tužno, i tu je kraj. Nema nikakvog dijapazona emocija koje mogu da prepoznaju. I ne znaju s njima šta da rade i kada ih prepoznaju.

Društvene mreže

Biljana Lajović, specijalista školske psihologije, rekla je danas u „Uranku“ da polovina dece uzrasta od 9 do 12 godina ima otvoren profil na društvenim mrežama.

To se ne može ako je dete mlađe od 13 godina. Kada ih pitate ko im je pomogao kažu – mama i tata. Tako ih roditelji uče da kad god detetu odgovara može da slaže i prevari. Škole imaju ozbiljne probleme da uvedu roditelje u red, da objasne da dete na času ne sme da ima mobilni, a roditelj kaže: Hoću da u svakom trenutku znam gde mi je dete. Pa znaš, u školi je. Roditelji zivkaju decu i šalju im poruke dok su na času. Mi odrasli smo odgovorni za sve. Ne možemo se javljati na prvo zvono telefona kod kuće, za ručkom, dok gledamo film. Kada ste čuli da vam se neki roditelj pohvalio da mu dete brzo trči? Deca se uče da znaju da ponove pesmicu, da recituju i tako ga učite da je ponavljanje vredno, a nije. Vredno je da dete o nečemu misli.

Razgovarajte, slušajte

Biljana Lajović kazala je danas i da bi roditelji sa decom trebalo da gledaju crtane filmove, a ne da mu puste crtani, a da oni rade nešto drugo.

– Komentarišite, analizirajte, pitajte ih šta bi dete uradilo da se nađe u nekoj situaciji iz crtanog filma. Roditelji nisu spremni da deo svog komfora žrtvuju za dobrobit dece, a očekuju da se sve magično završi. Sa ljudskim bićima treba biti u odnosu, a ne sa mašinama. Telefon ili televizor možete da isključite, ali drugu osobu ne možete. Mnogo je važno da se deca igraju i da se kreću. Igraju se mobilnim telefonima od 500 evra i te telefone im kupuju roditelji. Šta vam treba za „Između dve vatre?“. Jedna lopta. Za školicu? Jedna kreda ili kamen. Vratimo se igranju igračkama i igranju napolju, druženju s decom, razgovoru. Slušajte decu, pitajte ih i slušajte šta kažu. To se uči kod kuće. Deca napolju u igri treba zajedno da rešavaju probleme. Ne „skačite“ na prvi problem. Roditelji ne puštaju decu da misle i da sami probaju da reše problem. Odrasli su danas kao policajci, odmah se umešaju, a onda se međusobno posvađaju.