DRŽAVA ISPLAĆUJE POMOĆ: Ko sve i koliko novca dobija do kraja ove godine

Isplata za punoletne građane odvija se u tri faze...

Pixabay.com

Računajući svu pomoć od početka godine, svaki punoletni građanin Srbije će u ovoj godini dobiti 80 evra, penzionerima će biti isplaćeno 130 evra, a nezaposlenima 140 evra!

Isplata za punoletne građane odvija se u tri faze – prvih 30 evra leglo je sredinom maja, druga uplata na račune biće u novembru, a treća će biti u decembru i iznosiće 20 evra. Tako će svako ko je punoletan imati 80 evra pomoći od države u ovoj godini.

Što se penzionera tiče, oni su u maju sa svim punoletnim građanima dobili 30 evra, dobiće isto toliko u novembru, ali će njima i u septembru biti isplaćeno i još po 50 evra. Takođe, oni će dobiti i onih 20 evra kao svi punoletni građani u decembru. Tako će od države u 2021. godini dobiti ukupno 130 evra pomoći!

Mislilo se i na nezaposlene, pa su tako svi oni koji su upisani u evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje na dan 15. april 2021, osim 80 evra koji sleduju svim punoletnim građanima s rokom isplate do kraja godine, dobili i po 60 evra pomoći. Njima je novac automatski u junu uplaćen na novootvorene račune u Poštanskoj štedionici. To pravo ostvarilo je oko 600.000 ljudi. Pored ovih, dodatnu stimulaciju od države od po 3.000 dinara je do 20. juna dobilo i 2,4 miliona vakcinisanih građana Srbije.

Sva ova državna davanja deo su trećeg ekonomskog paketa mera za podršku privredi i građanima u uslovima pandemije, vrednog 294,4 milijarde dinara. Prema ranijim rečima ministra finansija Siniše Malog, zajedno sa prva dva paketa pomoći koji su realizovani u prethodnoj godini, novčana podrška privredi i građanima vredna je 953 milijarde dinara, što je ukupno oko osam milijardi evra. Podsetimo, više od šest miliona punoletnih građana naše zemlje je prošle godine dobilo jednokratnu novčanu pomoć od 100 evra.

Treći paket pomoći
  • 28. jula isplata četvrte rate auto-prevoznicima, koji primaju 600 evra po autobusu
  • 6. avgusta isplata pomoći za lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi
  • 16. avgusta uplata još jednog minimalca za sve zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu
  • U septembru još 50 evra za najstarije sugrađane
  • U novembru će biti uplaćeno preostalih 30 evra za sve građane Srbije
  • U decembru svi punoletni građani dobijaju još po 20 evra