DRŽAVA MORA DA REAGUJE! Od sada pojačana kontrola i strožije KAZNE ZA NEPOŠTOVANJE MERA

Načelnik Komunalne milicije Ivan Divac objašnjava za RTS da ta služba nije ovlašćena da piše kazne za nepostupanje po merama Kriznog štaba i da su joj po mnogim pitanjima "vezane ruke" jer joj zakoni daju ogromne nadležnosti, a ponekad i apsurdno mala ovlašćenja.

Pixabay.com

Načelnik Komunalne milicije Ivan Divac kaže da Komunalna milicija, kao gradska služba, pruža asistenciju inspektorima pri kontrolisanju mera koje nalaže Štab za vanredne situacije.

“Na sednici Štaba je danas odlučeno da će biti pojačano prisustvo inspektora u gradu, a Komunalna milicija će svakom inspektoru pružiti asistenciju i naći se da pomogne u kontroli sprovođenja zadatih mera“, ističe Divac.

Naglašava da je Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja jedina koja je nadležna da podnosi prijave za nepoštovanje mera, a da Komunalna milicija nije ovlašćena da piše kazne za nepostupanje po merama Kriznog štaba.

Sve mere koje krizni štabovi donose po pitanju zaštite od koronavirusa su u nadležnosti inspekcija. Sve drugo prateće može da bude u nadležnosti Komunalne milicije“, objašnjava Divac.

Kaže da komunalni milicioneri urgiraju kada vide da neko u autobusu ne nosi zaštitnu masku, ali da građani moraju da shvate da ih nema dovoljno, kao ni inspektora, kako bi bili prisutni u svakom autobusu.

Mi možemo da ukažemo građanima na neophodnost poštovanja mera, što i radimo svakodnevno i u ugostiteljskim objektima i na ulici i u tržnim centrima. To je najviše što mi možemo da uradimo. Za sankcionisanje je nadležna isključivo Sanitarna inspekcija“, ponavlja Divac.

Ko ne(može) da izmeri buku iz ugostiteljskih objekata

Ivan Divac kaže da komunalni milicioneri rade 24 sata i reaguju i na pozive, ali da nije bilo mnogo poziva za nepoštovanje mera, pošto građane trenutno najviše muči buka iz kafića i restorana.

Sada imamo problem buke zato što su svi ugostitelji svoju delatnost prebacili u bašte. Građani se dosta žale na buku iz tih objekata, to je ono za šta najviše poziva dobijamo i gde najčešće postupamo“, ističe Divac.

Navodi da je pokrenuta i inicijativa za akustično zoniranje grada, kako bi se odredilo u kom delu grada je koji nivo buke dozvoljen, kao i inicijativa za izmenu Zakona o buci, kako bi Komunalna milicija bila pravno prepoznata kao neko ko kontroliše buku i konačno dobila uređaje za merenje koje trenutno nema.

Kada su u pitanju ugostiteljski objekti, bitno je da li objekat poseduje sertifikat o merenju buke od ovlašćene kuće. Ako ima sertifikat, mi ne možemo ništa dokazati osim čulnim opažanjem. Takve prijave u većini slučajeva padaju na sudu, ali mi nemamo drugu mogućnost. Samo Ekološka inspekcija može da naloži merenje buke“, objašnjava Divac.

Ističe da je zakon u potpunosti apsurdan i da je zbog toga izmena već inicirana.

Nije tako lako promeniti zakon. Postoji procedura kako se zakon menja. Ruke su nam vrlo vezane. Jedino što mi možemo da kontrolišemo je izvođenje muzike nakon kraja radnog vremena ugostiteljskih objekata. Radi se na izmeni zakona. Sada nemamo način da izmerimo buku“, naglašava Divac.

“Ogromne nadležnosti, a mala ovlašćenja”

Građani često zovu Komunalnu miliciju, ne znajući koje su tačno njene nadležnosti. Ivan Divac kaže da građanin nije ni dužan da zna šta je čija nadležnost.

Građani pozivaju Beokom servis. Komunalna milicija postupa po pitanjima koja su u njenoj nadležnosti, a ostalo prosleđuje inspekcijama“, objašnjava Divac.

Ističe da je dodatni problem što se od formiranja Komunalne milicije 2010. godine nije mnogo radilo na unapređivanju službe.

Mi smo dobili ogromne nadležnosti, ali mala ovlašćenja. Inicirali smo izmenu Zakona o Komunalnoj miliciji koji nam daje dosta šira ovlašćenja, inicirali smo izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja i Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju“, nabraja Divac.

Navodi apsurdan primer da je Komunalnoj miliciji u nadležnost bila data kontrola taksi prevoza, ali ne i mogućnost da zaustave taksi vozilo.

“Građani su do 2019. godine mislili da mi nećemo da kontrolišemo nelegalni taksi prevoz. Onoga momenta kada su se zakonski uslovi stekli, mi smo taj problem rešili. Sada se divlji traksisti u Beogradu nalaze na nivou statističke greške. Ista stvar je i sa bukom i drugim problemima. Radimo na izmeni zakona i na omogućavanju uslova za efikasno delovanje“, objašnjava Divac.

Smatra da Komunalna milicija vremenom stiče sve veće poverenje građana.

Nama ne treba autoritet, nama treba poverenje i da građani shvate da je Komunalna milicija formirana da bi se našla na usluzi građanima, što svakodnevno dokazujemo našim radom. Treba vremena, ali sve više Beograšana prepoznaje da je Komunalna milicija na usluzi građanima“, kaže Ivan Divac.