DRŽAVA VRAĆA DUG DEVIZNIM ŠTEDIŠAMA? Preko 9000 zahteva za više od 130 miliona evra

Predlogom Zakona o izmenama i dopuni Zakona o regulisanju javnog duga Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ, produžava se rok za odlučivanje Uprave za javni dug po prijavama potraživanja, smanjuje se broj polugodišnjih rata sa 10 na osam i pomera početak isplate za šest meseci, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Novac
pixabay.com

Izmenama zakona produžava se rok za odlučivanje Uprave za javni dug po prijavama potraživanja, smanjuje se broj polugodišnjih rata sa 10 na osam i pomera početak isplate za šest meseci.

Rokovi se, kaže Mali, pomeraju zbog nemogućnosti štediša da pribave dokumentaciju od nadlžežnih institucija u bivššim republikama do 23. juna ove godine i steknu pravo na isplatu stare devizne šštednje.

Smatramo da je rok od šest meseci sasvim dovoljan, a to je proces koji traje petu godinu za redom, rekao je Mali.

Oko 130 miliona evra će Srbija morati da isplati na ime devizne štednje, naveo je ministar i rekao da je oko 9.300 podnetih zahteva.

Problemi pribavljanja propisane dokumentacije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini onemogućili su kompletiranje prijava potražživanja deviznih štediša iz ovih držžava.