DUGOROČNA PROGNOZA: Kad se vraća PRAVO LETO? Evo kako nas VREME očekuje do kraja avgusta

Klimatolog iz Instituta za meteorologiju PMF-a Vladimir Đurđević kaže za RTS da se od ponedeljka može očekivati stabilnije vreme, sa temperaturama oko 30 stepeni. Na snazi je narandžasti meteoalarm na jugu i jugozapadu zemlje, ali je opasnost od izlivanja reka manja nego prethodnih dana.

Livada
Jamie McCaffrey / Source / CC BY

Izgleda da se ovih dana obistinila narodna izreka koja poručuje “Od Svetog Ilije sunce sve milije!” Danima su temperature prelazile trideseti podeljak, a onda su pale za desetak stepeni.

Zahlađenje koje je stiglo u Srbiju, nije ništa u poređenju sa onim koje je zahvatilo delove Švajcarske i Italije. Osim vrhova planina, zabelela su se i sela, gde ima do pola metra snega, pa su putevi neprohodni.

Klimatolog iz Instituta za meteorologiju PMF-a Vladimir Đurđević, gostujući u Jutarnjem programu, objašnjava da je hladan vazduh sa severozapada Evrope negde u okolini Alpa uspeo da u sudaru sa toplim vazduhom trajno formira ciklon, koji formiraa mnogo padavina i oblake.

Taj ciklon je, dodaje, bio prilično energičan i spustio se velikom brzinom sa severa Jadrana ka jugoistoku, tako da su sve zemlje koje su bile na jadranskoj obali i u blizini dobile jednu porciju obilnih padavina.

“Naravno, u Italiji se to manifestovala naročito u višim planinskim predelima snegom i niskim temperaturama”, kaže Đurđević.

“Rizik od izlivanja reka manji nego ranije”

Što se tiče opasnosti od izlivanja reka, navodi da je i dalje na snazi narandžasti meteoalarm, uglavnom za jug i jugozapad Srbije.

“U tim delovima gde je narandžasti meteoalarm najavljeno je potencijalno izlivanje reka, može doći do izlivanja manjih vodotokova. Danas međutim taj rizik nije tako veliki kao što je bio prethodnih dana. U principu ceo taj sistem polako napušta naš region i ide dalje prema jugu i jugoistoku, tako da dolazi do neke vrste stabilizacije”, napominje Đurđević.

“Stabilno vreme od ponedeljka”

Upitan dokle će potrajati hladni talasi i kada će ponovo doći prave letnje temperature, kaže da to očekuje do kraja vikenda.

“Od ponedeljka ćemo ponovo ući u taj period stabilnih vremena sa temperaturama koje su bliske vrednostima oko 30 stepeni. Očekujem da će se vreme u narednih nekoliko dana vratiti na neke obrasce koji su bili u prethodnom periodu koji je bio topliji. Nećemo verovatno imati tako visoke temperature koje smo imali protekle nedelje, ali ćemo imati toplije vreme nego u poslednja dva dana”, ističe Đurđević.

Postoji, kaže, šansa da se ovakve “epizode” ponove tokom leta.

“Do kraja avgusta možemo očekivati po još neku ovakvu epizodu, ali ono što su sada prognoze u narednih 10 do 15 dana trebalo bi da očekujemo znatno stabilnije vreme”, ističe Đurđević.loading...