DUGOROČNA PROGNOZA: Stiže ZAHLAĐENJE, kiša i grad, a tek da vidite ŠTA NAS ČEKA U JUNU

U većem delu Srbije danas je bilo pretežno sunčano vreme, ali meteorolozi najavljuju da posle podne u našu zemlju stiže zahlađenje.

Kiša
Pixabay.com

Kako navodi meteorolog Marko Čubrilo, od sredine dana hladni front će se preko Alpa premeštati iznad regiona donoseći novo pogoršanje.

“Ispred fronta će uslediti destabilizacija atmosfere, uz pokretanje predfrontalnih nestabilnosti, pretežno nad Dinarskim planinama”, istakao je on.

“Nestabilnosti će se zatim u jugozapadnoj visinskoj struji šireg fronta kretanja na severoistok donoseći lokalnu pojavu grmljavinskih pljuskova, koji ponegde mogi biti i vrlo jaki. Kako su temperature i dalje relativno niske, u atmosferi nema energije za jake grmljavinsko-olujne procese na širem prostoru, ali ponegde može biti brlo obilne kiše i pojave tuče/grada. U zoni fronta intenzitet vetra će biti od prolazno jakog do olujnog, severozapadni”, naveo je Čubrilo na Fejsbuku.

On je istakao da u toku noći između četvrtka i petka, predfrontalne nestabilnosti bi trebalo ubrzo da oslabe, a sam front bi u središnjim a posebno istočnim predelima regiona doneo znatno manje kiše.

“Nad većim delom Jadrana, jugom Hercegovine i većim delom Srbije (osim predela gde ne bude predfrontalmih nestabilnosti) kiše će biti veoma malo. U petak i subotu promenljivo oblačno i relativno sveže, ponegde uz pojavu grmljavinskog pljuska ili prolazne kiše, uglavnom u brdsko-planinskim predelima. Vetar umeren, severozapadni, u zoni pljuskova prolazno jak. Dnevni maksimum uglavnom od +17 do +23 stepeni Celzijusa, što je ispod proseka. Od nedelje pa otprilike do srede sledeće nedelje pod uticajem visokog ciklona relativno sveže i nestabilno vreme uz čestu pojavu pljuskova sa grmljavinom koji ponegde mogu biti vrlo obilni. Najhladnije bi trebalo biti oko 1. juna kada bi se maksimumi temperature mogli kretati samo u opsegu od +9 do +18 stepeni Celzijusa”, navodi Čubrilo.

Ističe da će najmanje padavina biti nad severnim Jadranom i generalno nad priobaljem, ali upozorava da ukoliko bi se jezgro visinskog ciklona nalazilo negde u tom regionu, i u na tom području bi bilo nestabilnosti.

“Posle 5. juna očekuje se izmeštanje jezgra visinskog ciklona na zapad i time će ka nama početi priticanje toplijeg vazduha te će maksimumi polako dostizati i do +29 stepeni Celzijusa. Ukoliko se uticaj visinskog ciklona održi ovo bi mogao biti jako rizičan period sa pojavom nestabilnosti, uz porast temperature i količine energije u atmosferi bilo sve povoljnijih uslova za lokalne, vremenske, nepogode. Kako do tada ima više od 10 dana upitno je u kom pravcu će se tada razvijati sinoptika. Ono što je izvesno do kraja ovog i početkom letnjeg meseca bez pravih letnjih temperatura uz čestu pojavu kiše i pljuskova, a početkom juna i vrlo sveže. U četvrtak su moguće jače lokalne nestabilnosti, a u zoni fronta prolazno vrlo jak severozapadni vetar”, naveo je on.