DUŠAN JANJIĆ: “Naša energetska bezbednost je pukla”

„Beograd i Priština trebalo bi hitno da ubrzaju dijalog uz posredovanje Evropske unije i snažnu podršku Amerike. Status kvo odgovara jedino Rusiji“, istakla je Karen Donfrid, pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja.

Printscreen

O tome šta nam donosi diplomatska ofanziva Sjedinjenih Američkih Država na Balkanu ovog jutra je u „Uranku“ na K1 televiziji govorio Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose.

Kako je istakao, glavna poruka svih poseta je da smo dobili priliku da popravimo greške iz devedesetih godina.

– Na delu je nova dinamika zbog rata u Ukrajini, ali nema iznenađenja kada je reč o stavovima. Svi koji dolaze iz SAD-a i te kako poznaju naš region i glavna poruka sa kojom dolaze je da ćemo dobiti novu priliku da popravimo greške iz devedesetih. Američki pogled na svet je takav da je kriza uvek prilika – kazao je Janjić u „Uranku“.

Objasnio je da američke demokrate imaju problem sa nezavršenim poslom na ovom prostoru.

– Taj nezavršeni posao su Bosna i Hercegovina i Kosovo. Otkada je Kurti premijer vidi se distanca prema Prištini, ali posao mora da se završi kroz dijalog. SAD i dalje stoje na liniji o međusobnom priznanju, ali to nije prioritet. Mislim da je prioritet da ceo region što pre uđe u evroatlantske integracije i EU, jer će se tako smanjiti ruski uticaj. Ne treba da iznenadi da Vašington i London ubede Berlin, a Berlin ostale države članice, da se zemljama iz regiona ubrza put ka EU. Neće se odustajati od ispunjavanja kriterijuma, neka se političari iz regiona ne zavaravaju, ali će dinamika biti ubrzana. Ovaj rat u Ukrajini neće se brzo završiti – stava je Dušan Janjić.

– Srbija nije interesantna jer ima probleme, već je sama po sebi interesantna, zbog bilateralnih odnosa i zbog toga što je naša energetska bezbednost pukla. Mora hitno nešto da se uradi da Srbija osvoji svoju energetsku bezbednost. Najviše se govori o energetskoj diversifikaciji i dovođenju novih tehnologija. Mi nemamo svest da je ovo prilika, mislimo da je ovo prolazna igrica. Mislimo da će neko nešto da ućari, a da ćemo mi možda proći jeftinije. Raspao se EPS i energetski sistem Srbije, a ko nema energetsku bezbednost nema ni nijednu drugu, koliko god oružja da ima.

Energetika

Janjić je u „Uranku“ ukazao i na to da je pitanje energetike „sirotinjsko i pitanje iz nužde“.

– Ako ne prihvatimo difersifikaciju energenata, odnosno izvora iz kojih nabavljamo energente, mi smo propali. Imamo mogućnost nabavljanja energenata preko Azerbejdžana. Ne možete kupovati samo gas iz Rusije. Ne možete napraviti stotine kilometara gasovoda, a da se ne spojite sa Hrvatskom, da nemate mogućnost da dobijate tečni gas iz Rijeke. Nisu to nemoguće stvari – kazao je Janjić ovog jutra na televiziji K1.

– Nije tačno da neko traži da preko noći otkačimo Ruse. Niko nije jeo bunike pa da misli da preko noći može da se reši situacija sa NIS-om. Veliki nikada ne prekidaju komunikaciju, oni uvek prave velike biznise. Samo je pitanje koliko ćemo šta naplatiti, jer vreme ne radi za nas. Hladnom glavom i brzom odlukom imamo šansu da ubrzamo naše evroatlantske integracije. To je dobra prilika, jer drugu nemamo.

Janjić je na televiziji K1 istakao da je Srbija „meki trbuh“.

– Veoma smo ranjivi. Mi imamo trend rasta i neke dobre ekonomske pokazatelje, ali mi se još uvek držimo na dinaru koji ne može da izdrži „ljuljanja“ u svetu. Probudiće se svest, ne brinem ja. Nije tačno da je sada najmanja podrška EU. Najmanja podrška bila je 2019, kada je 35 odsto građana bilo za EU. Sada je taj procenat 45 odsto. Ja sam istraživač pa sam vrlo oprezan sa podacima. Nije ulazak u EU pitanje naroda nego politike. Svi političari su pasivni i nije lako, ali svi gledaju samo da produže svoje kalkulacije, a mi nemamo izbora. Nama Rusija nije izbor.

Dijalog sa Prištinom

Dušan Janjić kazao je u „Uranku“ na televiziji K1 da je Briselski sporazum umro.

– Problem je u tome kako se dijalog sada vodi. Dijalog je počeo na predlog Srbije i Brisela, i za devet godina od Briselskog sporazuma većina odluka je ispunjena delimično ili nikako. I Beograd i Priština se samo međusobno optužuju. Ključna priča je status. Status Kosova unutar Srbije i Srba unutar Kosova, a svako priča samo o svom statusu. I američka pozicija je tu neodrživa. Amerika je podstakla Albance na nezavisnost, a kada su videli da ta nezavisnost nema apsolutnu podršku, obrnuli su priču na međusobno priznanje. Srbija je priznata pre 180 godina, slaba im je ta argumentacija. Ono što ostaje je da se izvrši pritisak na Kurtija da konačno prihvati Brisel i prestane sa svojom politikom reciprociteta. SAD znaju da Priština nema snage i da će praviti probleme, ali dok traje dijalog neće biti svađe i oružanih sukoba. To je trenutno glavna pozicija SAD-a.

Otvoreni Balkan

Kada je reč o Otvorenom Balkanu, Dušan Janjić je ukazao na to da nije reč o novoj već o ideji iz devedesetih godina.

– Vučić, Rama i Zaev su je samo razradili i to je priprema za ulazak u EU. Kao ABA liga u košarci koja je omogućila našim timovima da igraju u Evroligi.