DUŽNOST VAŽNIJA OD BOLOVANJA: Predsednik iz “akvarijuma” imenovao novog premijera (VIDEO)

Češki predsednik Miloš Zeman zvanično je imenovao Petra Fijalu za novog premijera države u nedelju, a to je uradio sedeći u kolicima unutar kutije od pleksiglasa, praćen medicinskim radnicima obučenim u zaštitna odela od glave do pete.

screenshot/youtube.com/World Wide Video News

Zeman je pozitivan na korona virus i trenutno se oporavlja, nakon podužeg boravka u bolnici zbog ozbiljnog oboljenja nevezanog za kovid, u predsedničkom odmaralištu u Laniju, zapadno od Praga.

Fijala je, kao i ostali na ceremoniji, nosio masku kad je potpisivao zvanični dokument ispred Zemana koji je sedeo u kolicima unutar kutije specijalno konstruisane za ovu priliku. Predsednik partije ODS, Fijala predvodi blok od pet opozicionih partija centra i desnog centra koje su pobedile na oktobarskim izborima i srušile premijera Andreja Babiša i njegove saveznike.

Svega dan nakon izbora 77-godišnji Zeman hitno je prevezen u bolnicu gde je proveo nekoliko nedelja na intenzivnoj nezi zbog jetre i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Jedna od glavnih ustavnih uloga predsednika je izbor premijera da oformi vladu pa je Zemanov boravak u bolnici ostavio zemlju u političkoj paralizi.

CNN piše da su tokom ceremonije Zeman i Fijala razgovarali preko mikrofona. Zeman je rekao da će se sresti sa Fijalinim potencijalnim ministrima u kabinetu pojedinačno, dodajući da želi da završi taj proces do 13. decembra.

“Pozorište”, “neverovatno”, “dajte čoveku Oskara”, “zapanjujuće i hrabro”, “ostalo mu je još sedam života”, “trebalo je da ostane kod kuće”, neki su od komentara korisnika “Tvitera””na račun Zemanove fotografije iz boksa.

U jednom “tvitu” je nesvakidašnja pojava Zemana povezana sa akvarijumom.

“Imaju novi akvarijum u Laniju”, napisao je korisnik Zippy Memes uz editovanu fotografiju Zemana.