DVA MESECA DO KRAJA KORONE? Optimistična prognoza profesora Kočovića budi nadu

Uticaj vakcinacije se već vidi, te ostaje da sačekamo da vidimo da li će i sunce da utiče na rezultate...

printscreen

Broj novozaraženih korona virusom i dalje opada, a kako očekujemo leto i toplije vreme, prognoze su da će se taj pad i nastaviti.

Broj novozaraženih je padao i tokom prošlog leta, očekujemo to i ove godine. Od 2. maja trend opadanja je povećan, a prevojna tačka je bila 27. marta. Broj novozaraženih je tada počeo da pada i od 2. maja se pojačao pad što je jako dobro – rekao je profesor Petar Kočović stručnjak za informacione tehnologije.

Kako objašnjava do tada smo imali pad pad od 18 odsto, a od 2. maja prosečan pad je 29 odsto.

Uticaj vakcinacije u Srbiji dovodi do rezultata. Ako gledamo ukupnu populaciju, brojke su takve da je prvom dozom vakcinisano 33 odsto, drugom 24, a četiri nedelje nakon druge doze, odnosno broj imunizovanih je na 20 odsto, što je dobar rezultat – objasnio je on.

Kako dodaje, uticaj vakcinacije se već vidi, te ostaje da sačekamo da vidimo da li će i sunce da utiče na to da rezultati i broj novozaraženih bude još bolji.

Da li ima šanse da 21. jun bude datum povratka u normalu i masovnih okupljanja?

Moje prognoze govore praktično da je okupljanje moguće, po izraelskom modelu odnosno tri nedelje posle druge doze, a to je kod nas oko 12. jula. Bio bih još malo oprezan, sve će da se dešava po automatiznu, ima još nekih šezdesetak dana – zaključio je on.

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) Srbija se nalazi u tamno-ljubičastoj zoni sa 214 novozaraženih na 100.000 stanovnika u proteklih 14 dana.