Poslanici Skupštine Srbije razmatraće danas predlog za razrešenje ministra odbrane Bratislava Gašića, skoro dva meseca od najave da će biti smenjen zbog uvredljivih poruka upućenih novinarki TV B92.

 

Gašić je 6. decembra prošle godine u Trsteniku novinarki B92 Zlatiji Labović uputio seksističku poruku. Uvreda je izazvala brojne kritike novinarskih udruženja i javnosti, a premijer Aleksandar Vučić najavio je da će Gašić zbog toga biti smenjen.

 
Vučić je 30. januara potpisao zahtev za razrešenje Gašića i ovlastio ministra finansija Dušana Vujovića da obavlja dužnost ministra odbrane do izbora novog. Prema Poslovniku o radu parlamenta, predlog za razrešenje premijer podnosi predsednici Skupštine u pisanom obliku i ima pravo da ga obrazloži.

ON MENJA GAŠIĆA: Dušan Vujović v.d. ministra odbrane

Gašiću će mandat prestati ukoliko predlog za njegovo razrešenje podrži većina, odnosno najmanje 126 poslanika u Skupštini Srbije.

Prema Zakonu o vladi, ukoliko parlament smeni Gašića, premijer treba da u roku od 15 dana, od dana prestanka mandata, predloži parlamentu novog ministra.loading...