DVA MESECA POSLE POŽARA: Danas PRVA MISA u katedrali Notr Dam, evo šta će vernici MORATI DA NOSE

Nadbiskup Pariza Mišel Opeti danas će predvoditi prvu misu u katedrali Notr Dam, dva meseca posle ogromnog požara koji je delimično unuštio to impozantno srednjovekovno zdanje.

BETA

“Iz očigleno bezbednosnih razloga nijedan vernik neće moći da prisustvuje misi koja će biti uživo preneta na katoličkoj televiziji KTO kako bi hrišćani mogli da učestvuju”, saopštila je pariska biskupija.

Misi, koja će početi u 18.00, prisustvovaće oko 30 ljudi, pretežno sveštenika, a biće održana u delu katedrale koji je najbezbedniji.

Na misi će pored sveštenika i predstavnika Notr Dama biti i volonteri i oni koji rade na obnovi lokacije. Hor neće učestvovati na misi.

Francuski mediji preneli su da će učesnici mise verovatno morati da nose kacige ali su sveštenici rekli da će biti u odorama i mantijama koje se obično nose za vreme mise.

Katedrala Notr Dam, srednjovekovno zdanje gotske arhitekture u srcu Pariza kod reke Sene, 15. aprila je zahvatio ogroman požar koji je ugašen posle nekoliko sati. Požar je prvo zahvatio potkrovlje, deo krova i srušio toranj kojeg su držala četiri stuba visine 93 metra.

Do sada je isplaćeno devet odsto od obećanih 850 miliona evra donacije.