DVE DOZE U RAZMAKU OD TRI NEDELJE: Odobrena prva vakcina za trudnice i mlađe od 18 godina

Osobe uzrasta 16 i 17 godina i trudnice mogu da se vakcinišu Fajzerovom vakcinom protiv kovida 19, zaključio je Stručni komitet za imunizaciju na sastanku održanom 26. aprila.

vakcina
pixabay.com

Prema zaključku Stručnog komiteta za imunizaciju, osobe uzrasta 16 i 17 godina mogu da se vakcinišu Fajzerovom vakcinom protiv kovida 19, po preporuci nadležnog pedijatra, pri čemu obrazac saglasnosti za vakcinaciju potpisuje lice koje se vakciniše u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata.

Kako je objašnjeno, vakcina se daje intramuskularno u dve doze, sa razmakom od tri nedelje.

Stručni komitet ističe da nema raspoloživih podataka o zamenljivosti Fajzerove vakcine drugim kovid 19 vakcinama u cilju završetka serije vakcinacije. Osobe koje su primile jednu dozu Fajzerove vakcine treba da prime i drugu dozu istog cepiva kako bi kompletirale seriju vakcinacije.

U skladu sa revidiranim preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, trudnoća ne predstavlja kontraindikaciju za primenu Fajzerove vakcine protiv kovida 19.

Trudnice se, posle prvog trimestra trudnoće, mogu vakcinisati Fajzerovom vakcinom protiv kovida, u konsultaciji sa nadležnim ginekologom i uz individualnu procenu koristi i rizika od vakcinacije, stoji u preporukama Stručnog komiteta.