Ni tačno dve godine, koliko se danas navršava, od pada vojne letelice na civilnom zadatku u Surčinu, u kojem je stradalo sedmoro ljudi, nije poznat razlog, a ni ko je kriv za tu nesreću.

 

U tragediji koja se dogodila 13. marta 2015. godine živote su izgubili major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, mehaničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić i tehničar Miroslav Veselinović, kao i petodnevno novorođenče porodice Ademović, a dve godine od tada okolnosti pod kojim je do te tragedije došlo i dalje su nerazjašnjene.

 

Sredinom prošle godine Više tužilaštvo zaključilo je da niko nije kriv jer nije utvrđeno da su sa umišljajem ili iz nehata u ovom slučaju preduzete radnje koje bi predstavljale elemente bića bilo kog krivičnog dela. Jedino što je utvrđeno jeste da je u lancu komandovanja došlo do propusta koji nemaju krivičnu već eventualno disciplinsku težinu.

Porodice poginulih i dalje žive u nadi da će se otkriti šta se desilo tog kobnog 13. marta. Ovaj datum za njih je veoma stresan, te udovice lekara Dževada Ljajića i anestetičara Miroslava Veselinovića, Šefka i Violeta, nisu imale snage da govore za medije o godišnjici pogibije svojih muževa.

Njihovi rođaci kazali su samo da je početak marta uvek težak period u porodici i da su za Violetu i Šefku ovo dani ispunjeni tugom i setom.