Pentagon je danas saopštio da dvoje srpskih državljana koji su stradali prošle nedelje u Libiji verovatno nisu poginuli u američkom bombardovanju u petak čija je meta bio vodja Islamske države u toj zemlji.

 

– Informacije koje za sada imamo ne podržavaju tvrdnju Beograda da su dvoje Srba poginuli u bombardovanju – rekao je portparol Pentagona Džef Dejvis.

On je rekao da bi tela dve žrtve, muškarca i žene, čije slike su prenete preko društvenih mreža, trebalo da imaju mnogo teže povrede da su zaista stradali u bombardovanju koje je izazvalo veoma velike štete.

Te fotografije “ne odgovaraju onome što bi mogli da očekujemo za bombardovanje tih razmera”, rekao je Dejvis i dodao da SAD nastavljaju da razmatraju raspoložive informacije.

Prema navodima srpskih zvaničnika, službenici ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić poginuli su u američkom bombardovanju uporišta Islamske države u gradu Sabrata u petak. Oni su bili oteti u Libiji u novembru.

POTVRĐENA SMRT SRPSKIH DRŽAVLJANA: ‘CIA nije znala da su taoci u kući’

Američke vlasti su odmah izrazile sumnju da su oni stradali u američkom bombardovanju, navodeći da su njihovi dronovi posmatrali tu lokaciju nedeljama i da nisu primetili prisustvo civila.

Kako navodi agencija Frans pres, ova nesigurnost pokazuje koliko je teško za američku vojsku da sa sigurnošću utvrdi rezultat svojih vazdušnih udara uprkos kapacitetima za nadzor iz vazduha koji imaju sa dronovima.

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džon Brenan danas je takođe odbio da potrvdi da je u bombardovanju ubijen čovek koji je bio glavna meta, Nuredin Šušane, poznat kao Sabir, jedan od vođa Islamske države, koji, kako se veruje, stoji iza dva teroristička napada u Tunisu prošle godine.

– Još se procenjuje šta se s njim dogodilo. Ono što radimo u ovakvim slučajevima jeste da skupljamo dodatne obaveštajne podatke i da nadjemo sve što se može naći o tome ko je bio tamo u trenutku bombardovanja – rekao je Brenan u intervjuu za javni radio En-Pi-Ar (NPR).

U američkom vazdušnom udaru u zoru u petak u Sbrati poginulo oko pedeset ljudi.loading...