Najpoznatiji "irski bend" u Srbiji, je spektakularnim nastupom u Domu omladine obeležio Dan Svetog Patrika i četvrt veka svog postojanja.

 

“Orthodox Celts” su u fenomenalnom ambijentu male sale Doma omladine, po ko zna koji put usrećili na stotine svojih fanova, svirajući najveće hitove benda koji punih 25 godina figurira kao jedan od najznačajnijih na domaćoj rok sceni. Bila je to sjajna prilika da u ambijentu kakav samo oni znaju da naprave, široj publici predstave i neke od numera sa novog albuma “Many Mouths Shut” , a prema reakcijama prisutnih izgleda da je i ovaj album opravdao očekivanja ljubitelja irske pesme.

Da će u Domu omladine sve prštati od emocija, ritma i dobre atmosfere, moglo se naslutiti već oko pola devet, kada je plato ispred  bastiona kulture, bio prepun razdraganih posetilaca, spremnih da uz omiljeni bend provedu još jednu veliku feštu, posvećenu zaštitniku daleke ostrvske zemlje.

Na desetine irskih zastava, šalova i dresova škotskog Seltika, obojilo je Dom omladine u zelenu i belu boju a bilo je i fanova koji su na koncert došli u kiltu i sa prepoznatljivim motivima iz keltske istorije, iscrtanih na telu i licu.

Jedan od najharizmatičnijih domaćih frontmena Aleksandar Petrović, započeo je novo muzičko putovanje u daleku Irsku starim hitom “Star Of The County Down” da bi numerom “The Wearing of the Green” , Aca Seltik opisao atmosferu u sali koja je postala pretesna.

 

U znoju, dimu i kapljicama piva koje su sve češće provejavale kroz vazduh, ljubitelji irskog zvuka su zajedno sa “Keltima” pevali velike hitove “I’ll Tell Me Ma”, “Mick McGuire”, “Far away”. Dablin je prošle noći bio tako blizu Beogradu, svima koji su odlučili da na putovanje krenu “Džombastim putem” . Zadimljenu salu su preplavile emocije kada su srpski Kelti sa egzaltiranim fanovima, zapevali tradicionalnu numeru o irskoj hrabrosti i herojskim vremenima – “Foggy Dew” . 

Publika je sjajno prihvatila nekoliko instrumentala sa novog albuma, pokazavši sav raskoš muzičkog talenta koji već četvrt veka krasi ovaj sastav. Album je izdat početkom godine a pesme koje su kupile publiku  jesu “One / Milk & Honey” , “I Wish You The Very Worst” i autobiografska “King Of The Hill” .

 

Za sve koji su Kelte zavoleli prateći jedan od najvećih fudbalskih klubova na svetu Seltik iz Glazgova, beogradski bend je na poklon darovao delić atmosfere sa planetarno popularnog Parkhead-a. Salom su odjekivale reči navijačke pesme “Over And Over”, a potom i najveći hitovi Ortodoks Keltsa “Green Roses” i “Drinking Song”.

Junaci beogradske “zeleno-bele” noći nisu propustili priliku da numerom “Dirty Old Town” naprave omaž jednom od najvećih svetskih bendova “The Pogues” a koncert je posle dva bisa i dva i po sata fantastične muzike završen numerama “Two faces”, “What’s Goin’ On” i “The Real Me”.

Na kraju, zajednička foografija sa fanovima, za večno sećanje na noć kada su “Orthodox Celts” proslavili 25. rođendan i po ko zna koji put pokazali da kako vreme odmiče u umetničkom i izvođačkom smislu bivaju sve bolji i bolji.