EKIPA ZA SPASAVANJE: Trećina Nepala se nalazi pod vodom, ugrožene turiste SPASAVALI SLONOVI! (VIDEO, FOTO)

Slon
print screen/twitter.com/David Ways

Reka Rapti protiče kroz Nepal, a krajem protekle sedmice izlila se iz svog korita na oko 80 kilometara od prestonice Katmandua. Zbog toga su poplavljeni brojni hoteli, restorani i prodavnice, zbog čega se oko 600 turista našlo u opasnosti.

Obilne poplave i odroni su ovih dana pogodili Nepal, pa su u spasavanju stotina turista angažovani slonovi, saopštili su zvaničnici ove zemlje. Broj poginulih u najnovijim nepogodama porastao je na 70, pišu Novosti.

Na obodima Nacionalnog parka Čitvan, živi 605 velikih nosoroga, a park je popularan među stranim turistima, uključujući indijske i kineske posetioce, pre svega zbog jahanja slonova i posmatranja nosoroga.

– Oko 300 gostiju je juče spaseno na leđima slonova i traktorima s prikolicama do obližnjeg Baratpura, dok će i ostali danas biti prebačeni na bezbednija mesta – rekao je Suman Gimir, šef grupe vlasnika hotela u Saurahi.

Šiva Radž Bata iz organizacije za zaštitu životinja u Nepalu kaže da je jedan nosorog uginuo u poplavama.

Prema rečima spasilaca, 26 od 75 distrikata u Nepalu pogodile su poplave ili odroni nakon što su se obilne kiše sručile na ovu pretežno planinsku zemlju.

Oko 50 osoba se vodi kao nestalo u poplavama i odronima, saopštio je ministar za komunikacije Mohan Bahadur Basnet, dodavši da je više od 60.000 kuća pod vodom, većinom u južnim ravnicama duž granice sa Indijom.

Spasioci i dalje pokušavaju da dopru do sela koja su pogodile najgore poplave u proteklih nekoliko godina.

– Situacija je zabrinjavajuća jer su ugrožene desetine hiljada ljudi – rekao je Basnet Rojtersu.

Monsunske kiše, koje počinju u junu i traju do septembra, važne su za Nepal koji zavisi od poljoprivrede, ali svake godine odnose mnogobrojne živote i nanose veliku štetu imovini, napominje britanska agencija.