EKOLOŠKA KATASTROFA NADOMAK BEOGRADA: Stotine mrtvih svinja nabacano na gomili (FOTO)

Udruženje "Eko-Pančevački rit" prijavilo je nadležnima da je na oko kilometar od Kovilova, nedaleko od industrijske farme, istovareno nekoliko stotina uginulih svinja.

screenshot/facebook.com/EKO-Pančevački rit

Inspekcija je izlazila na teren, ali zasada životinjski otpad nije otklonjen, već je prema saznanjima ovog udruženja, vlasniku farme neko dojavio, pa je u međuvremenu, deponija zatrpana zemljom.

Da raste deponija sa uginulim svinjama, članovi “Eko-Pančevačkog rita” obavestili su inspekciju početkom marta. Ipak, prilikom prve posete, prema njihovim rečima, inspektori nisu uspeli da pronađu deponiju, pa su tražili njihovu asistenciju.

– Na oko 3 km od Borče, nepun 1 km od Kovilova, manje od 4 km od Padinske Skele, oko 7 km od Zemuna, blizu 10 km od centra Beograda prijavili su nam građani divlju deponiju uginulih svinja kod farme svinja Vizelj – stoji u obaveštenju ovog udruženja koje je priložilo i fotografije:

Kako se navodi u odgovoru koje je ovo udruženje dobilo posle inspekcijskog nadzora veterinarske inspekcije, navodi se da je zatečeni komunalni otpad, pa da nadležnost mora da bude preneta dalje.

– Inspekcija je obavila nadzor i u široj okolini nisu zatekli leševe svinja. Inspekcija je nadzor ponovila sa licem koje je prijavilo da je firma koja se bavi uzgojem svinja uginule napravila deponiju i tom prilikom zatekla humke zemljišta velike površine kao komunalnog otpada. Postupajući u okviru svoje nadležnosti ova inspekcija je utvrdila da se prijava odnosi na povredu propisa koje nadziru druge inspekcije – navodi se u odgovoru Veterinarske inspekcije Udruženju.