EKOLOŠKA KATASTROFA: Ovi gradovi se “GUŠE U SMOGU”, zbog slabe vidljivosti POGINULO NAJMANJE 10 LJUDI (FOTO)

smog
Beta

Smog je prekrio veliki deo Pakistana i Indije i uticao na brojne saobraćajne nesreće i respiratorne probleme, a mnogi stanovnici ostali su u svojim domovima, saopštili su zvaničnici.

 

Pakistanski meteorolog Mohamad Hanif rekao je juče da se očekuje da zagađenje, uzrokovano prašinom i emisijom gasova iz fabrika i ciglana, potraje do sredine meseca, i posavetovao ljude da nose zaštitne maske.

Policija je saopštila da je od ponedeljka poginulo najmanje 10 ljudi, dok je 25 povređeno, u saobraćajnim nesrećama povezanim sa slabom vidljivošću u raznim delovima pakistanske provincije Pandžab. Vlasti su savetovale građanima da izbegavaju putovanja.

 

Prosečna zagađenost vazduha u najvećim pakistanskim gradovima oko četiri puta je veća od one koju Svetska zdravstvena organizacija smatra dozvoljenom.

Slični problemi postoje i u glavnom gradu Indije, Nju Delhiju, gde je kvalitet vazduha juče ocenjen kao “veoma loš”. Neke privatne škole u tom gradu obustavile su sportske i fizičke aktivnosti na otvorenom.

 

Vrhovni sud Indije zabranio je prodaju petardi u Nju Delhiju pred prošlomesečni hindu festival Divali kako bi se ograničilo zagađenje vazduha u tom gradu prepunom smoga.

Iako izveštaji pokazuju da je kvalitet vazduha u Nju Delhiju bolji nego prošle godine, nivo zagađenja u noći posle festivala bio je 18 puta viši od zdravog, pošto su mnogi ignorisali zabranu.