EKSCENTRIČNI MILIJARDER “EKSPERIMENTIŠE” NA SVOJIH PET SINOVA: Ilon Mask napravio privatnu školu u kojoj se stvaraju GENIJALCI

Američki preduzetnik Ilon Mask vodi tajnu, visoko selektivnu privatnu školu kod sedišta svoje kompanije “SpejsX” u Hotornu, Kalifornija.

Ilon Mask
Wikipedia/ Heisenberg Media

U eksperimentalnoj neprofitnoj školi “Ad Astra” (lat. “do zvezda”) se pored dece zaposlenih u “SpejsX-u” i nekoliko drugih iz oblasti školuju i Maskovi sinovi.

Sve je počelo 2014, kad je Mask povukao svojih pet dečaka iz jedne od najprestižnijih privatnih škola u Los Anđelesu za nadarenu decu. Mask je osnovao “Ad Astru” kako bi za svoje sinove obezbedio obrazovanje koje premašuje “tradicionalne školske standarde na svim relevantnim predmetima putem jedinstvenog metoda učenja zasnovanog na projektima”, piše u dokumentu predatom Poreskoj upravi SAD kojeg je otkrila “Ars tehnika”.

Prosto nisam video da obične škole rade one stvari za koje sam smatrao da treba da se urade. Stoga sam pomislio – hajde da vidimo šta možemo da uradimo. Možda bi bilo bolje stvoriti školu – izjavio je Mask za kinesku televiziju još 2015.

U njegovoj školi deca starosti 7-14 godina rade zajedno u timovima na predmetima po sopstvenom izboru, sa tek nekoliko formalnih zadataka i – bez ocenjivanja. Takođe, učenici “Ad Astre” mogu se isključiti iz predmeta koji im se ne dopadne. Škola je stavila naglasak na matematiku, nauku, inženjerstvo i etiku, na uštrb stranih jezika, muzike i sportova. Čitavo obrazovanje, od predavanja do laptopova “Mek” koje koriste deca, finansira Ilon Mask.

O “Ad Astri” se malo toga zna. Na sajtu škole nalazi se samo logo i imejl adresa, a institucija se ne reklamira. Sam Mask nije rekao bukvalno ništa o “Ad Astri”, a i škola i “SpejsX” su odbili da komentarišu o tome. Trenutno jedini uvid u “Ad Astru” dolazi od intervjua sa direktorom škole iz 2017. na “Jutjubu”, te javno popunjenog dokumenta za Poresku upravu.

Nediskriminativna politika, tiho objavljena u “Los Anđeles tajmsu” 2016, pokazuje da škola ne razlikuje učenike na osnovu njihove rase, boje kože, nacionalnog ili etničkog porekla, ali se ne pominju osobe sa invaliditetom.

Uprkos misterioznosti, potražnja među porodicama u Los Anđelesu je astronomska. To su ljudi koji mogu da priušte bilo koju privatnu školu u gradu, ali žele baš tu. To ima mnogo veze sa Ilonom Maskom i onime što on predstavlja – kaže Kristina Simon, autorka vodiča za privatne osnovne škole u Los Anđelesu.

Skoro 400 porodica prijavilo je svoju decu za Maskovu školu prošle godine, javlja CNBC, iako škola ima svega oko 50 učenika i desetak otvorenih mesta u svako vreme. Nekoliko srećnika koji su uspeli da budu primljeni ušli su u školu koja je drugačija od svih ostalih. Čak je i sama lokacija “Ad Astre”, u krugu kompanije, u najmanju ruku neobična.

Počeli smo sa osmoro dece u maloj Sali za konferencije sa providnim zidovima – rekao je prošle godine Džošua Dan, direktor škole, u razgovoru sa preduzetnikom Piterom Dijamandisom.

Prve godine su Maskova deca činila skoro dve trećine učenika, a sada vlada prava pomama. Iako “Ad Astra” sada ima prave učionice i hemijsku laboratoriju u “SpejsX-u”, zadržala je svoje bele kompanijske zidove, svaki učenik ima svoj “Mek” laptop, a nakon časova obezbeđen je obrok, a sve to plaća Ilon Mask. Kako se vidi u poreskim dokumentima, on je školi u 2014. i 2015. dao po 475.000 dolara, a verovatno i više u narednim godinama, kako je škola porasla na 31 učenika.

Ilon je neverovatno velikodušan. I to nam omogućava da uzmemo bilo koje dete koje se uklapa… Nemamo neograničene izvore, ali imamo više sredstava od tradicionalnih škola – istakao je Dan.

Ipak, prerano je reći u ovom trenutku koliko će se ovo nekonvencionalno obrazovanje pokazati efikasnim – škola “Ad Astra” još nema diplomaca.